Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar prikt vorkje met schaatsers, weerman en andere uitblinkers

31 mei 2022 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdagmiddag in Paleis Noordeinde weer een uitblinkerslunch gehouden. Het koninklijk paar prikte een vorkje met onder anderen schaatser Thomas Krol, NOS-weerman Gerrit Hiemstra, schrijfster Lale Gül en visagiste en presentatrice Nikkie de Jager.

In totaal werden er 26 Nederlanders uitgenodigd die de afgelopen periode een prijs of andere onderscheiding ontvingen voor hun prestaties in onder meer de sport, wetenschap en cultuur. Zo werd Gerrit Hiemstra uitgenodigd omdat hij de Machiavelliprijs 2021 heeft gewonnen en Lale Gül mocht de NS Publieksprijs 2021 in ontvangst nemen voor haar boek 'Ik ga leven'. Ook schaatssters Xandra Velzeboer en Antoinette de Jong, radiomaker Stefan Stasse en acteur Joost Spijkers waren te gast.

Lees verder onder de foto.

Koningspaar_met_de_uitblinkers

Er werden echter niet alleen bekende Nederlanders uitgenodigd. Zo waren dit jaar ook onder anderen de Leraren van het Jaar 2021 in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs en het mbo, de architect van het jaar, de beste lokale bestuurder en de winnaars van de Johannes Vermeer Prijs uitgenodigd. Met de lunch willen koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun erkenning en waardering uitspreken voor mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Gesprekken

Eerder op de dag sprak het koningspaar op Paleis Noordeinde met een aantal vertegenwoordigers uit het maatschappelijke en wetenschappelijke veld over het koloniale verleden en hun verschillende visies op het proces van verzoening.

Tijdens het gesprek werd teruggeblikt op het besluit van koning Willem-Alexander om de Gouden Koets niet meer te gebruiken. "Onze geschiedenis bevat veel om trots op te zijn. Tegelijkertijd biedt ze ook leerstof om fouten te erkennen en in de toekomst te vermijden. We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen", zei de koning toen.

Na de uitblinkerslunch stond er voor koningin Máxima nog een gesprek op de agenda. Op het paleis sprak ze met gedeputeerden van de twaalf provincies over de aanpak van problemen rond schulden. Máxima sprak met de afgevaardigden als erevoorzitter van SchuldenlabNL, een stichting die zich inzet om Nederland schuldzorgenvrij te maken. Tijdens het gesprek is gekeken naar welke methoden al in de verschillende gemeenten worden toegepast en wat de provincie kan doen om dit op te schalen.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--