Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar verwelkomd in Abu Dhabi

2 november 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdag aan het einde van de middag (lokale tijd) aangekomen op het vliegveld van Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Ze zijn naar de Golfstaat gekomen voor de Nederlandse 'nationale dag' op de wereldtentoonstelling die sinds vorige maand wordt gehouden in Dubai. De koning opent woensdag officieel het Nederlandse paviljoen.

De reis werd gemaakt met het regeringsvliegtuig. Op het vliegveld stond een erewacht opgesteld langs de uitgerolde rode loper. Ook Tom de Bruijn, minister voor Buitenlandse Handel was ter begroeting aanwezig. Vanaf de luchthaven gingen de koning en koningin naar de stad. Daar wordt het koningspaar apart ontvangen.

Als staatshoofd heeft Willem-Alexander een ontmoeting met sjeik Mohammed bin Zayed (60). Hij is kroonprins van Abu Dhabi, het grootste, rijkste en belangrijkste van de zeven emiraten die sinds 1971 de VAE vormen. Zijn dertien jaar oudere halfbroer Khalifa is emir van Abu Dhabi en in naam president van de federatie, maar sinds een beroerte in 2014 treedt Mohammed in de praktijk op als staatshoofd.

Koningin Máxima heeft een gesprek met sjeika Fatima bint Mubarak, weduwe van de in 2004 overleden vader des vaderlands van de Emiraten, sjeik Zayed, en moeder van kroonprins Mohammed - vaak aangeduid met 'MBZ'. Sjeika Fatima maakt zich sterk voor onderwijs voor meisjes en lanceerde eerder dit jaar een nationaal actieprogramma voor vrouwen, vrede en veiligheid.

Het koningspaar brengt de nacht door in Abu Dhabi en gaat woensdag, na een bezoek aan een bijzondere kas, naar Dubai voor een uitgebreid bezoek aan de Expo 2020. De wereldtentoonstelling had oorspronkelijk vorig jaar de deuren moeten openen maar werd vanwege de coronapandemie uitgesteld en ging op 1 oktober van start. Nederland heeft een eigen paviljoen dat zich richt op duurzaamheid.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--