Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijke baby heet George Alexander Louis

24 juli 2013 · Leestijd 3 min

De pasgeboren zoon van prins William en zijn vrouw Catherine heet George Alexander Louis, maakt Kensington Palace bekend.

De volledige titel van het jongetje is Zijne Koninklijke Hoogheid Prins van Cambridge. Hij is de eerste met deze titel en al zijn eventuele broertjes of zusjes krijgen dezelfde titel. Het kind is de derde in de lijn van troonopvolging, na grootvader Charles en vader William. De laatste koning die George heette, was George VI. Hij regeerde van eind 1936 tot begin 1952. George VI was de vader van koningin Elizabeth. De eerste George kwam in 1714 op de troon. Hij was de eerste vorst uit het huis Hannover, nadat koningin Anne uit het huis Stuart zonder opvolger was overleden. George I was de eerste van vier Georges die tot en met 1830 achter elkaar de Britse troon bezetten. In de 20e eeuw regeerden koning George V en George VI. Onder bookmakers golden George en James als de favoriete namen voor het prinsenkind. Wie denkt dat de tweede naam van prins George naar onze koning verwijst, heeft het mis. Alexander is waarschijnlijk een vernoeming naar een van de namen van koningin Elizabeth, die voluit Elizabeth Alexandra Mary Windsor heet. Sinds de bekendmaking van de naam wordt er volop over gespeculeerd op sociale media als Twitter. Royaltywatcher Mark van der Linden grapt dat koning Willem-Alexander misschien wel als peetoom van zijn naamgenoot zal worden aangewezen. De naam zou volgens hem ook kunnen verwijzen naar de Schotse koning Alexander III. Zijn derde naam, Louis, heeft de pasgeboren prins van Cambridge ook niet van een vreemde. Zijn vader heet namelijk William Arthur Philip Louis. Drie namen Verder valt het royaltyfans op dat er geen directe verwijzing naar de baby's vader of grootvader in zijn naam zit, en dat de naam ook geen verband houdt met enig lid van de familie Middleton. Ook heeft het jongste lid van het koningshuis slechts drie namen, terwijl zowel zijn vader William en zijn oom Harry als zijn grootvader Charles er elk vier hebben. Koning Edward VIII, de oom van koningin Elizabeth, had zelfs zeven namen. Tot slot wordt er veel over bijnamen nagedacht. Geo is al gesuggereerd, net als GAL, gevormd door de drie initialen van de prins. Mocht de toekomstige troonopvolger zelf niet blij zijn met de naam die zijn ouders hem hebben gegeven, dan mag dat veranderd worden bij de kroning. Dit deed de vader van koningin Elizabeth ook. George VI werd namelijk geboren als Albert. De naam heeft zijn oorsprong in het Grieks en betekent boer of landwerker. Maar in Engeland is de naam vooral bekend als die van de patroonheilige van het land, Sint George - of Sint Joris in het Nederlands. Deze held uit de vierde eeuw zou een draak hebben verslagen. Op de vlag van Engeland staat het zogeheten rood-witte Sint Joriskruis. Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--