Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijke familie bij uitreiking Prins Claus Prijs

4 december 2019 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Prins Constantijn heeft woensdag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Grote Prins Claus Prijs uitgereikt aan de Soedanese kunstenares Kamala Ibrahim Ishag. Dat gebeurde in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Beatrix, Mabel en Laurentien.

De prins reikte ook een aantal andere prijzen uit. Alle prijswinnaars waren vrouwen. Constantijn zei in zijn toespraak bij de uitreiking dat hij dankbaar was dat de jury zijn nek heeft durven uitsteken. "Deze opstelling stelt ons in staat de rol te erkennen die vrouwen in samenlevingen spelen, als factoren van verandering en stabiliteit."

Hij noemde de prijzen van dit jaar een getuigenis van de volgende emancipatiegolf. Een die ook nodig is, want mannen hebben nog steeds een streepje voor: bij het aantal straten en monumenten dat aan hen is gewijd tot kunstcollecties en de samenstelling van raden van bestuur. "Zodra je je bewust bent van de vooroordelen is er geen weg terug, tenminste als je een fatsoenlijk persoon, instelling of bedrijf bent", meende Constantijn.

Humanist

Constantijn noemt zichzelf een humanist, die gelooft in de gelijkheid van mensen en hun recht om hun talenten en kansen te benutten. "Ik ben er ook diep van overtuigd dat diversiteit een kracht ten goede is." De prins, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds dat zijn vader in 1996 van de regering cadeau kreeg bij zijn 70e verjaardag, noemde de prijswinnaars uitzonderlijke mensen. "Ze moeten voor ons allemaal een rolmodel zijn, en vooral voor andere andere vrouwen."

Andere prijswinnaars waren Bill Kouélany uit Congo-Brazzaville, Djamila Ribeiro uit Brazilië, Anocha Suwichakornpong uit Thailand, Mónica Ojeda Franco uit Colombia en Mariam Kamara uit het Afrikaanse Niger.

Lees verder onder de foto's.

Tassendrager

Tijdens de uitreiking van de hoofdprijs aan Kamala Ibrahim Ishag kreeg Constantijn nog de lachers op zijn hand. Wanneer de Soedanees het podium op moest om de prijs in ontvangst te nemen, moest en zou ze haar handtas meenemen. De prins grapte vervolgens dat hij de prijs wel meteen in haar tas zou stoppen. Toen de kunstenares na haar speech het podium afliep, vergat ze haar handtas mee te nemen, waarop Constantijn deze snel voor haar ging halen. 

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--