Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijke gelukwens voor Biden laat nog even op zich wachten

9 november 2020 · Leestijd 2 min

Hoewel Joe Biden zaterdag is uitgeroepen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten zal hij nog even moeten wachten voordat hij officiële gelukwensen krijgt van koning Willem-Alexander. Die houdt zich namelijk aan de regel dat felicitaties pas worden verstuurd bij het daadwerkelijke aantreden van een nieuw staatshoofd en niet op de avond van verkiezing.

Die regel geldt niet voor minister-president Mark Rutte. Hij feliciteerde via sociale media Biden en aanstaande vicepresident Kamala Harris met hun overwinning bij "de spannende presidentsverkiezingen". Rutte keek ernaar uit om de goede relatie "tussen onze landen voort te zetten" en hoopte Biden ook spoedig persoonlijk hierover te kunnen spreken. 

Buitenlandse felicitaties

Rutte was niet de enige regeringsleider die zich in die zin uitsprak. Dat gebeurde onder meer ook in België, Luxemburg, Noorwegen, Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Maar in al die landen bleef het vanuit het koninklijk paleis nog even stil. 

Anders was dat in het Midden-Oosten, waar de vorsten behalve staatshoofd vaak ook regeringsleider zijn of anderszins zelf het buitenlands beleid bepalen. De kroonprins van Bahrein, emir van Dubai, koning van Jordanië en sultan van Oman stuurden wel meteen gelukwensen, en de Saudische koning volgde afgelopen nacht.

Als alles goed gaat, legt Biden op 20 januari 2021 de ambtseed af en kan hij een felicitatie van koning Willem-Alexander verwachten.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--