Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5x koninklijke musea-tips in Nederland voor de kerstvakantie

4 december 2023 · Leestijd 4 min

Nog 21 dagen en dan is het kerst! Deze hele decembermaand trakteren we je op de website van Blauw Bloed op inspirerende en warme verhalen. En natuurlijk geven we ook af en toe een cadeautje weg. Vandaag tippen we vijf koninklijke tentoonstellingen in Nederland die je in de kerstvakantie kunt bezoeken.

Heb jij een groot hart voor de koninklijke familie en ben je ook nog eens geïnteresseerd in de geschiedenis ervan? Dan hebben we leuk nieuws! Deze vijf tentoonstellingen in Nederland zijn namelijk in de kerstvakantie open voor bezoek. Van koninklijk zilver tot aan Britse mode en koninklijke kunst: met dit lijstje met musea-tips kom jij de maand december wel door. 

#1 Zeister zilver voor drie vorstinnen

Slot Zeist heeft haar deuren geopend voor een tentoonstelling met een zilveren randje. Je kunt daar namelijk het zilver bewonderen dat speciaal voor drie vorstinnen is gemaakt. Dat doen ze niet voor niets in 2023, want het is dit jaar precies 125 jaar geleden dat koningin Wilhelmina de troon besteeg; het is 75 jaar geleden dat Juliana koningin werd én het is precies 10 jaar geleden dat Beatrix afstand deed van de troon. Je ziet hier onder andere delen van het zilveren servies dat prinses Beatrix en prins Claus als cadeau kregen voor hun huwelijk in 1966.

Lees verder onder de foto.

In 1966 ontvangen prinses Beatrix en prins Claus op Soestdijk hun huwelijkscadeaus.
In 1966 ontvangen prinses Beatrix en prins Claus op Soestdijk hun huwelijkscadeaus.

De tentoonstelling is tot en met 28 januari 2024 te zien in Slot Zeist.

#2 De Zonnekoning en Oranje

De Franse 'Zonnekoning' Lodewijk XIV (1638-1715) veroverde 350 jaar geleden de stad Maastricht. Genoeg reden voor het Limburgs Museum om een tentoonstelling over deze bijzondere koning te maken. In De Zonnekoning en Oranje. Slaags aan de Maas zie je de vijandschap tussen Lodewijk en koning-stadhouder Willem III (1650-1702). Tijdens deze tentoonstelling ontdek je hoe deze twee zo verschillende koningen ook overeenkomsten hebben.

Lees verder onder de foto.

Stadhouder Willem III.
Stadhouder Willem III, geschilderd door Godfrey Kneller.

De tentoonstelling is tot en met 7 januari 2024 te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

#3 Koninklijke Kunst

De tentoonstelling Koninklijke Kunst in Museum Gouda vertelt de warme band van koningin Wilhelmina (1880-1962) met de kunstwereld. Wilhelmina was immers zelf fervent schilder en liet geregeld portretten en schilderijen van haar familie maken. De koningin zette kunst effectief in om zichzelf als jonge koningin te positioneren. In de tentoonstelling zie je onder andere het vertederende babyportret van prinses Juliana, dat Wilhelmina liet maken als verjaardagscadeau voor prins Hendrik.

Lees verder onder de foto.

koningin-wilhelmina

De tentoonstelling is tot en met 5 mei 2024 te zien in Museum Gouda.

#4 Royals & Rebels

Houd je van de hedendaagse Britse mode van bijvoorbeeld Catherine, de prinses van Wales of heb je altijd al een kledingstuk van prinses Diana in het echt willen bewonderen? Dan is de modetentoonstelling Royals & Rebels een leuk uitje voor in de decembermaand. De tentoonstelling is een ode aan de Britse mode - ook van de vorige eeuwen. Je ziet het werk van Britse ontwerpers, maar ook van ontwerpers die veel invloed hebben gehad op Brits design.

Lees verder onder de foto.

Diana schapentrui

De tentoonstelling is tot en met 7 januari 2024 te zien in Kunstmuseum Den Haag.

#5 De Vrouwen van Soestdijk

Paleis Soestdijk heeft haar deuren geopend voor een bijzondere tentoonstelling. De Vrouwen van Soestdijk vertelt de verhalen van alle belangrijke vrouwen die op het paleis hebben gewoond en daar hun stempel op hebben gedrukt. Van Mary Stuart tot aan koningin-regentes Emma en Anna Paulowna, al deze bijzondere vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis komen aan bod door middel van kunst, mode en design.

Lees verder onder de foto.

Gedeelte Paleis Soestdijk in gebruik als hotel
Paleis Soestdijk.

De tentoonstelling is tot en met 7 januari 2024 te bezoeken. 

Ben jij al helemaal klaar voor de kerstdagen? Ontdek hieronder welk personage je bent uit de EO-kersttest.  

Wie ben jij in het kerstverhaal?

Wie ben jij in het kerstverhaal?

Maria, Jozef, de herders of de wijzen... Op welk personage uit het kerstverhaal lijk jij het meest? Doe de EO-kersttest en ontdek het nu!

Doe mee!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--