Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tip! In dit museum zie je kleding van prinses Diana

24 september 2023 · Leestijd 3 min

Mode- en royalty-liefhebbers kunnen hun hart ophalen in Den Haag bij een nieuwe tentoonstelling. Van prinses Diana's beroemde schapentrui tot outfits met een Schotse ruit. In het Kunstmuseum zie je alles over de Britse mode en de invloed op de royals.

De Britse ontwerpers hebben een flinke invloed op de mode-industrie en dat blijkt ook weer uit deze tentoonstelling. In verschillende ruimtes zie je hoe de designers invloed hebben gehad op de mode, zowel op het platteland als in de stad. En natuurlijk heeft de expositie ook een koninklijk tintje, want prinses Diana en koningin Máxima zijn, naast dat zij heel invloedrijk zijn/waren, zelf ook door de Britse fashion beïnvloed. 

Royals en rebels 

Wie weg is van de mode van prinses Diana, moet ook even een kijkje gaan nemen in Den Haag. In de tentoonstelling zijn namelijk meerdere outfits van de prinses te zien. Een glitterjurk die Diana nog in 1997 droeg en een Chanel blazer die zij bij de begrafenis van haar vader in 1992 aan had. 

Lees verder onder de foto's. 

Diana begrafenis vader
Prinses Diana tijdens de begrafenis van haar vader.
Diana
Diana was bij de opening van een veiling van haar jurken in 1997.

Maar niet alleen deze outfits, ook Diana's schapentrui hangt op de expositie. Het is niet het origineel, want deze is laatst nog verkocht voor meer dan een miljoen dollar. Maar het is wel een schapentrui van hetzelfde merk als die van Diana. 

Lees verder onder de foto. 

Diana schapentrui

Natuurlijk zien we onze koningin ook weleens in een Engels ontwerp verschijnen. Zo koos ze voor de kroning van koning Charles, op 6 mei, nog toepasselijk voor een hoed van Philip Treacy. Dit prachtige ontwerp is ook te bewonderen tijdens een bezoek aan het museum. 

Lees verder onder de foto. 

Máxima kroning charles
Koningin Máxima in een jurk van Jan Taminiau bij de kroning van Charles.

In the country

Naast werkbezoeken en andere officiële gelegenheden, brengen de Britse royals graag tijd door op het platteland. Zo zijn veel van hen in de zomer te vinden in Schotland op Balmoral Castle. Bij het leven in de natuur hoort weer een andere garderobe. Veel van de royals gaan dan voor een outfit gemaakt van de wollen stof tweed. 

Lees verder onder de foto. 

Diana Balmoral Castle
Prins Charles en Diana poseren bij Balmoral Castle. Diana draagt een tweed outfit.

En tijdens een bezoek aan de Schotse hooglanden kan de Schotse ruit ook niet ontbreken in de garderobe van de royals. 

Lees verder onder de foto. 

Catherine Dundee
Charles Schotland

In the city 

In de stad kleden de royals zich net weer anders. De bekende Britse trenchcoat heeft zijn weg al gevonden naar ons land. Koningin Máxima zien we namelijk regelmatig in een van de jassen met herkenbare silhouette. 

Lees verder onder de foto's. 

Máxima_Claes Iversen_2023_Milaan
In Milaan bezoekt Máxima de Dutch Design Week. Ze gaat gekleed in een opvallende mantel van Claes Iversen.
streekbezoek-gelderse-vallei4

Maar ook jurken van ontwerpers als Alexander McQueen en Vivienne Westwood zijn populair onder de royals. Vooral Catherine, de prinses van Wales, kiest regelmatig voor een ontwerp van McQueen. Met name tijdens evenementen op de rode loper draagt zij graag een creatie van de Britse designer. 

Catherine BAFTA's 2023
Catherine in een jurk van Alexander McQueen.

De tentoonstelling 'Royals & Rebels - British Fashion' is nog tot 7 januari 2024 in het Kunstmuseum te zien. 

Foto's: ANP/Blauw Bloed 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--