Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Oom- en Tantedag: we zetten de koninklijke ooms en tantes in het zonnetje

26 juli 2023 · Leestijd 3 min

Het is vandaag Oom- en Tantedag! Op deze dag worden ooms en tantes in het zonnetje gezet. Reden voor ons om de leukste koninklijke ooms en tantes op een rijtje te zetten.

Sommige royals hebben een bijzondere band met hun oom of tante, zoals koning Filip van België. Ten tijde van de huwelijkscrisis van zijn ouders, koning Albert en koningin Paola, namen koning Boudewijn en koningin Fabiola hem onder hun vleugels. Filip en zijn oom ontwikkelen een goede band en Boudewijn helpt hem in het voorbereiden op het koningschap. Boudewijn en Fabiola konden zelf geen kinderen krijgen, dus werd het duidelijk dat Filip op een dag de troon zou bestijgen.

Lees verder onder de foto's. 

Filip, Boudewijn en Fabiola
Filip met zijn oom en tante.
ANP-365646626
Filip met zijn ouders en oom en tante.

Filip bewees vele jaren na het overlijden van zijn oom, dat hun band een sterke was, hij schilderde meerdere portretten van Boudewijn. 

Filip
Filip en het portret dat hij schilderde van zijn oom Boudewijn.

Koning Charles - prinses Margaret 

"Mijn geliefde tante", zo noemde (toen nog) prins Charles zijn tante Margaret na haar overlijden in 2002. In zijn toespraak vertelde Charles, dat prinses Margaret een "opmerkelijk persoon was. Naast dat ze ongelooflijk vitaal en aantrekkelijk was, had ze ook ongelooflijke talenten. Ik herinner me nog goed dat ze ontzettend goed piano kon spelen en zong als een engel." Een van zijn favoriete herinneringen aan zijn tante was, dat ze piano aan het spelen was met een sigarettenhouder in haar hand. 

Lees verder onder de foto's. 

Charles en Margaret
Charles met zijn oma, de koningin-moeder, en tante, prinses Margaret, tijdens de kroning van koningin Elizabeth.
ANP-451936575
Prinses Margaret in de auto met een jonge Charles en prinses Anne.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Naast koning en vader, is Willem-Alexander ook oom van een neefje en vier nichtjes. Vooral tijdens de fotosessies in Lech zagen we de koning in zijn rol als oom. Zo poseerde hij met graaf Claus-Casimir, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien, en sprongen de twee zelfs voor de koninklijke dames tijdens het fotomoment, om te photobomben. 

Lees verder onder de foto's. 

ANP-407268333
ANP-340923066
ANP-370569586

Tante Máxima en gravin Leonore skieden in 2020 samen de piste af. 

Maxima en leonore lech

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven

Naast ouders, zijn Pieter en Margriet ook een heel leuke oom en tante. Zo zaten Pieter en (toen nog) prins Willem-Alexander samen op de tribune het Nederlands elftal aan te moedigen tijdens het EK voetbal in 1992. 

Willem-Alexander en Pieter van Vollenhoven
Margriet, Pieter en Willem-Alexander
Willem-Alexander met zijn tante en oom.
Pieter van Vollenhoven koninginnedag 2007
Pieter helpt zijn neef met vishappen tijdens Koninginnedag in Woudrichem in 2007.
Laurentien en Margriet
Prinses Margriet en prinses Laurentien toosten! In 2007 droeg Margriet het voorzitterschap van de Europese Culturele Stichting (ECS) over aan Laurentien.
ANP-302050732
Prins Constantijn met zijn vrouw Laurentien en oom en tante bij het regeringsdiner in 2005. Ter gelegenheid van het Zilveren Regeringsjubileum van (toen nog) koningin Beatrix, kreeg ze een diner aangeboden.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--