Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzonder: Op deze koninklijke uitvaarten werd wit gedragen

28 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Waar Britse royals te allen tijde zwarte kleding met zich meenemen voor het geval dat er iemand overlijdt, zijn er in Nederland al enkele uitvaarten geweest waar juist wit werd gedragen. Zo wilde koningin Juliana net als haar ouders koningin Wilhelmina en prins Hendrik dat de genodigden op haar uitvaart wit aan hadden. Als teken van het begin van een nieuw leven.

Op 1 en 2 november is het Allerheiligen en Allerzielen. Dagen waarop gelovigen stilstaan bij hen die zijn overleden. Bij Blauw Bloed blikken we terug op bijzondere koninklijke uitvaarten. Op de website, maar ook in de uitzending van 28 oktober. In dit artikel leggen we uit waarom er bij sommige koninklijke uitvaarten wit werd gedragen in plaats van zwart, bekijk ook gerust de bewegende beelden. 

Lees verder onder de video. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koningin Juliana overleed op Paleis Soestdijk in Baarn op 20 maart 2004. Tien dagen later, op 30 maart, werd Juliana bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. De dienst werd, op verzoek van Juliana, niet door een man maar door een vrouw geleid. Ds. W. Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh leidde de dienst. Alle vrouwelijke genodigden hadden geen zwart, maar witte kleding aan. Precies zoals Juliana dat wilde. 

Lees verder onder de foto. 

uitvaartjuliana1
V.l.n.r.: Koningin Beatrix, prins Bernhard, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina bij de uitvaart van prinses Juliana in 2004.

Wit als symbool voor hoop en nieuw leven

De witte kleur bij de uitvaart stond voor haar symbool voor het geloof in het leven na de dood en de wederopstanding. "Juliana was ervan overtuigd dat sterven geen ondergang is van grauwe vergetelheid en donkere duisternis, maar een overgang naar licht en geborgen zijn in Gods liefde. Daarom koos zij voor een wit accent voor deze dag en zongen wij als eerste lied 'U zij de Glorie'", zo sprak de voorganger op haar uitvaart.   

Lees verder onder de foto's. 

uitvaartjuliana3
Prinses Margarita draagt wit naar de uitvaart van prinses Juliana.
uitvaartjuliana2
Koningin Beatrix en prinses Irene helpen hun vader prins Bernhard in zijn stoel tijdens de uitvaart van prinses Juliana.

De uitvaart van koningin Wilhelmina

Koningin Juliana haalde inspiratie uit de uitvaart van haar moeder koningin Wilhelmina (1880-1962) en die van haar vader prins Hendrik (1876-1934). Koningin Wilhelmina overleed op 28 november 1962, op 8 december vond vervolgens de uitvaart plaats. Op de lijkkist van Wilhelmina lagen op haar verzoek alleen de Nederlandse vlag en de grote watersnoodbijbel die lag opengeslagen bij Johannes 17, vers 21: "Opdat zij allen één zijn.'' Zelfs de koets waarin Wilhelmina naar haar laatste rustplaats werd gereden had witte accenten. 

begrafeniswilhelmina.jpg
De koets met de kist van koningin Wilhelmina was ook gekleed in het wit.

Een groot verlies in 2004

In het jaar 2004 verloren de vier zussen Beatrix, Margriet, Irene en Christina naast hun moeder ook hun vader. Prins Bernhard overleed op 1 december 2004 en werd op 11 december bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft. Beatrix, Irene en Margriet hadden, net als de meeste vrouwelijke gasten die aanwezig waren, iets wits aan. Prinses Christina droeg een zwarte creatie met witte accenten. 

Lees verder onder de foto's

beatrix-uitvaartprinsbernhard
2004: De toenmalige koningin Beatrix bij de uitvaart van haar vader prins Bernhard.
ANP-301840581
Koningin Beatrix zit naast haar jongere zus prinses Irene.

Meer weten over koninklijke uitvaarten? Bekijk dan de uitzending van Blauw Bloed op 28 oktober om 20:05 op NPO 2. Lukt het niet om voor de televisie te zitten? Dan kan de uitzending ook terug gekeken worden via NPO Start. 

Foto's: ANP 

Rouwdeskundige over het overlijden van prins Friso: "Rouw is een levenslang verlangen"

Lees ook over:

Rouwdeskundige over het overlijden van prins Friso: "Rouw is een levenslang verlangen"
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--