Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijke viervoeters: de honden van de royals

4 oktober 2020 · Leestijd 7 min

Dierendag: een uiterst geschikte kans om wat dieper in te zoomen op de huisdieren van de royals! Royals zijn vooral dol op honden, die regelmatig de show stelen op officiële portretten en zelfs zo nu en dan tijdens een nationale feestdag!

De Corgi's

Elizabeth in 1969 met vier corgis.
Elizabeth in 1969 met vier corgis.

De Britse koninklijke familie is traditiegetrouw groot fan van honden. Koningin Victoria werd als kind al op een portret afgebeeld met haar King Charles Spaniel genaamd Dash.

Koningin Elizabeth is geen uitzondering. Haar corgi's zijn bij uitstek de meest beroemde koninkijke honden. Elizabeth heeft gedurende haar leven wel 30 corgi's gehad. De eerste, Susan genaamd, kreeg ze op haar achtste. Elizabeth heeft haar hele leven enthousiast met de dieren gefokt. Regelmatig kreeg ze een nestje puppies en toen één van haar corgi's per ongeluk puppies kreeg met de teckel van prinses Margaret, creëerde Elizabeth zelfs een heel nieuw ras: de Dorgi.  

Elizabeth in 2016 met haar honden. Willow en Vulcan staan bovenaan de trappen, en rechtsonder zitten
Elizabeth in 2016 met haar honden. Willow en Vulcan staan bovenaan de trappen, en rechtsonder zitten Holly and Candy.

In 2015 stopte Elizabeth met het fokken van corgi's. De reden? Ze was bang honden achter te laten als ze zelf zou komen te overlijden. Hoewel corgi's nog steeds beroemd zijn om hun koninklijke eigenaar heeft Elizabeth op dit moment geen corgi's meer. De laatste, Willow, overleed in 2018.  

Bluebell en Beth

Bluebell en Beth op schoot bij hun baasjes in het 15jarige huwelijksjubileum portret van Charles en
Bluebell en Beth op schoot bij hun baasjes in het 15jarige huwelijksjubileum portret van Charles en Camilla.

Prins Charles en hertogin Camilla hebben twee honden, Bluebell en Beth genaamd. Welk ras de hondjes zijn is niet bekend, maar ze straalden op het nieuwe portret dat naar buiten gebracht werd ter ere van het 15-jarige huwelijksjubileum van het stel. Ook nam Camilla de twee viervoeters ooit een keer mee tijdens een bezoek aan het dierenasiel Battersea Dogs & Cats Home - waar ze beschermvrouwe van is - in Londen.

Lupo

Prins William en Catherine adopteerden in 2011 de Engelse cocker spaniël Lupo. Lupo betekent 'wolf' in het Latijn en hij is vernoemd naar de achternaam vann Catherine’s grootmoeder, Lupton. Het hondje komt uit een nestje van Ella, een van de spaniëls van Kate’s ouders. De Middletons zijn dol op het ras. James, de broer van Kate, vernoemde zijn onlangs opgerichte goede doel Ella&Co naar zijn trouwe viervoeter. Nadat William en Catherine Lupo adopteerden groeide de vraag naar Engelse cocker spaniëls met 50%, ook werden ze vaker gestolen.

Spaniël Lupo heeft al op verscheidene officiële foto’s gestaan, waaronder de eerste officiële foto’s van prins George.

Asher

De Oranjes zijn ook grote hondenfans. Wilhelmina en Juliana hebben hun hele leven honden gehad, en zo ook prinses Beatrix. Zo is bekend dat zij vroeger een dalmatiër had, die Cleo heette. Ook had ze een golden retriever genaamd Buster, een teckel Arthus en border terriërs Miss Pepper, Chip en Mac. Haar lievelingshond was toch wel een golden retriever die Joris heette. Op dit moment is Beatrix de trotse eigenaar van de zwarte labrador Asher. Asher was te zien op een van de portretten die gemaakt zijn van de prinses ter ere van haar tachtigste verjaardag.

Skipper, Nala en Luna

Zwarte labradors zijn populair bij de Oranjes, want Willem-Alexander en Máxima hebben er ook drie. Ze begonnen met Skipper en later kwam Nala erbij. In 2018 kreeg labrador Nala een nestje puppies, en eentje mocht er blijven. Het hondje kreeg de naam Luna. Skipper en Nala waren erbij tijdens de zomershoot in 2018. Ook stonden ze op de officiële portretten van koning Willem-Alexander die gemaakt werden voor zijn 50ste verjaardag.  

Brandy

Carl Gustav en Silvia met Brandy in een foto gemaakt met kerst 2019.
Carl Gustav en Silvia met Brandy in een foto gemaakt met kerst 2019.

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia hebben een hond genaamd Brandy. De hond is regelmatig aanwezig geweest bij Victoriadagen, de feestdag ter ere van kroonprinses Victoria’s verjaardag. Brandy was ook te zien in een officieel portret van het koningspaar.

Rio

Daniel en Victoria met hun kinderen en Rio, de nieuwe aanwinst van het gezin.
Daniel en Victoria met hun kinderen en Rio, de nieuwe aanwinst van het gezin.

Victoria en Daniel hebben sinds mei dit jaar een cavapoodle genaamd Rio. Rio is een mix tussen een cavalier King Charles spaniël en een poedel. De naam Rio komt van de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro. Victoria’s moeder, koningin Silvia, is half-Braziliaans.

Siri

Prins Carl-Philip en prinses Sofia met pasgeboren prins Alexander en hondje Siri.
Prins Carl-Philip en prinses Sofia met pasgeboren prins Alexander en hondje Siri.

Ook prins Carl Philip en prinses Sofia hebben een hond. Hun hondje heet Siri en was te zien in de eerste foto's van het gezin na de geboorte van prins Alexander. 

Tilia en Nelly

Margrethe en Henrik met hun teckels Tilia en Nelly.
Margrethe en Henrik met hun teckels Tilia en Nelly.

Koningin Margrethe is dol op teckels. Gedurende haar leven heeft ze, voorheen samen met haar man prins Henrik, er meerdere gehad. Op dit moment heeft ze er twee, Tilia en Nelly.

Ziggy

Prins Christian en Ziggy in 2015.
Prins Christian en Ziggy in 2015.

In april 2017 brachten kroonprins Frederik en kroonprinses Mary het verdrietige nieuws naar buiten dat hun geliefde bordercollie Ziggy helaas was overleden. Ziggy was een huwelijkscadeau aan Frederik en Mary van de Deense kennelclub.   

"Ziggy was een trouwe en liefhebbende hond, die helaas leed aan chronisch nierfalen en artrose. Desondanks had hij een hoge kwaliteit van leven tot het einde", schreef Mary op Instagram. Ziggy was te zien op de verjaardagsportretten van de tienjarige prins Christian uit 2015.

Grace

csm_Kroonprinses_Mary_en_hond_Grace_9228b9ef2e.jpg

In juli 2017 adopteerde het prinselijk paar een nieuwe bordercollie. Ze gaven de pup de naam Grace en zetten familliefoto’s met de viervoeter op Facebook. Grace was afgelopen februari nog te zien op de vakantiefoto's van het gezin.

Cerise

Met een brede lach showt prinses Athena, de dochter van Joachim en Marie, hun nieuwe gezinslid.
Met een brede lach showt prinses Athena, de dochter van Joachim en Marie, hun nieuwe gezinslid.

De Deense prins Joachim en zijn vrouw Marie hebben tijdens de zomer van 2019 een nieuw hondje in huis gehaald. Op Instagram plaatste het Deense hof foto's van de kleine viervoeter. De hond is een Bichon frisé van Deense komaf. Het dier heet Cerise, wat Frans is voor kers. Het prinselijk paar zet daarmee een traditie voort: eerder vernoemden zij hun hond ook naar fruit. Het vorige beestje heette Appel.

Milly Kakao en Muffins Krakebolle

Haakon en Mette-Marit met hun kinderen en het nestje puppies van Milly.
Haakon en Mette-Marit met hun kinderen en het nestje puppies van Milly.

Van koning Harald en koningin Sonja is niet bekend of zij een hond hebben. Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit hebben er in ieder geval twee. In juni 2009 adopteerde het gezin de labradoodle Milly Kakao, beter bekend als Milly.

In 2013 kwam er gezinsuitbreiding. Op social media werd bekendgemaakt dat Milly een nestje van negen puppies had gekregen. Het gezin poseerde trots met Milly’s kroost. Uiteindelijk besloten ze één puppy te houden. Deze kreeg de naam Muffins Krakebolle. 

De labradoodles mogen zelfs aanwezig zijn tijdens de Noorse nationale feestdag en poseerden samen met het gezin tijdens de zomerfotosessie van 2020, die plaatsvond op het eiland Dvergsøya in de buurt van Kristiansand. 

Jeep

Het gezin van Filip en Mathilde heeft twee honden. Jeep, een west highland white terriër, en nog eentje, waarvan we de naam helaas niet weten, die er later bijkwam. De hondjes waren te zien op de foto gemaakt ter ere van het porseleinen huwelijksjubileum van Filip en Mathilde. Jeep is ook te zien in een portret gemaakt voor Elisabeths zestiende verjaardag en op de foto's die gemaakt zijn vlak voordat zij naar Wales vertrok voor haar laatste jaar middelbare school.

Yuri

ANP-367126919.jpg

Keizer Naruhito en keizerin Masako hebben een Shiba Inu genaamd Yuri. Shiba Inu is een Japans hondenras dat al langer populair is in de Japanse koninklijke familie. Yuri was te zien op de officiële portretten gemaakt van ter ere van Masako’s vijftigste verjaardag.

Foto's: ANP / Kungahuset.se / @BeMonarchie / kongehuset.no / kongehuset.dk / RVD

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--