Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijke weekendtip: deze royals zijn nu van heel dichtbij te bekijken

14 februari 2019 · Leestijd 3 min

In Gemeentemuseum Den Haag werd donderdagmorgen een overzichtstentoonstelling gepresenteerd van het werk van fotograaf Erwin Olaf (1959). Als ‘hoffotograaf’ maakte hij regelmatig foto's van het koninklijk gezin, waarvan een deel nu te zien is op de expositie.

Voor de koninklijke foto’s is in het museum een apart gedeelte gereserveerd. Het zogeheten Berlage-kabinet (genoemd naar de man die het museum ontwierp) dat uit twee kamers bestaat is ingericht met de foto’s die Olaf maakte van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters. Deze collectie bestaat uit de nieuwste statieportretten, die zijn gemaakt in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ook de inmiddels bekende ‘loopfoto’ van het gezin is hier gemaakt. 

Ook de foto’s die Olaf maakte van de vrouwen van het gezin zijn te zien, op zeer groot formaat. Dit zijn de foto’s die hij in 2017 maakte ter gelegenheid van de 50verjaardag van de koning. Later verscheen er in deze serie eenzelfde close-up van de koning zelf, en verscheen koningin Máxima op de cover van het Spaanse Vanity Fair met een niet-gepubliceerde foto uit dezelfde serie, waarop te zien is hoe Máxima’s haar voor een gedeelte voor haar ogen zit.

Lees verder onder de foto's.

Dokterspraktijk

Maar hoe is het dan om foto’s te maken voor de koninklijke familie? Daar kan en wil Olaf niet veel over kwijt. Tijdens de persconferentie zegt hij dat hij het ziet alsof hij een dokterspraktijk heeft, waarmee hij wil zeggen: je weet veel, maar je hebt een beroepsgeheim. 

Voor de camera van Blauw Bloed verklapte hij over de fotosessie op het Koninklijk Paleis: “Als een opdracht of portretsessie goed gaat, dan is er een magische sfeer. Dan ontstaat er een vonkje dat overslaat naar beide kanten. Iedereen is goed, van de catering tot de assistent, van de modellen tot mensen voor en achter de camera. Dat werkt in elkaars voordeel. Dat zie je hopelijk ook in deze fotografie.”

Naast de koninklijke portretten is op de tentoonstelling ook Palmsprings te zien (een serie over stedelijke verandering), zelfportretten en veel ander werk van de fotograaf.

De dubbeltentoonstelling Erwin Olaf is tot en met 12 mei te zien in het Gemeentemuseum Den Haag en het naastgelegen Fotomuseum.

Foto's: RVD/Erwin Olaf

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--