Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kranten noemen spijtbetuiging koning 'historisch'

22 oktober 2020 · Leestijd 2 min

Een dag na de spijtbetuiging van koning Willem-Alexander voor zijn reis naar Griekenland pakken de ochtendkranten nog een keer uit. Onder meer het AD en De Telegraaf noemen de videoboodschap aan het Nederlandse volk "historisch".

"Het was een onverwacht en nooit eerder vertoond optreden. Met zijn nederige excuses toonde Willem-Alexander aan dat hij dingen anders doet dan zijn voorgangers", schrijft het AD. Die conclusie trok ook De Telegraaf: "Koning Willem-Alexander is de eerste Oranjevorst die zich zo ruiterlijk verontschuldigt."

De Volkskrant noemt de video "een zeldzaam deemoedige" boodschap en vindt dat de koning "een moderne dimensie" aan zijn koningschap geeft. "Een die door het veeleisende mediatijdperk lijkt te zijn ingegeven. Met zijn toespraak laat Willem-Alexander zien zich wel degelijk ook zelf verantwoordelijk te voelen en, nog een stap verder, daarover rekenschap te willen afleggen."

De dagbladen halen allemaal aan dat de koning het land haast nooit toespreekt, tenzij het kerst is of er een abdicatie wordt aangekondigd. Eerder deed alleen koningin Beatrix het na de aanslag op Koninginnedag in 2009 in Apeldoorn en, eerder dit jaar, Willem-Alexander aan het begin van de coronacrisis.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--