Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kroonprins Akishino legt zich neer bij huwelijkswens dochter

30 november 2020 · Leestijd 3 min

De Japanse kroonprins Akishino legt zich neer bij de wens van zijn oudste dochter prinses Mako om te trouwen met haar voormalige studiegenoot Kei Komuro. Dat heeft de kroonprins gezegd in een vraaggesprek ter gelegenheid van zijn verjaardag. Akishino is maandag 55 jaar geworden.

De huwelijksplannen van prinses Mako (29) konden lange tijd niet de goedkeuring wegdragen van haar vader. Bij zijn vorige verjaardagsinterview, in 2019, zei hij nog dat Mako en Kei veel hadden uit te leggen. Dit keer was hij wat toeschietelijker. "Als ze het echt willen, dan moet ik dat als ouder respecteren." Echtgenote prinses Kiko (54) had dat eerder dit jaar ook gezegd.

Het is in Japan gebruikelijk dat media voorafgaand aan een verjaardag van het keizerspaar of het kroonprinselijk paar vragen kunnen indienen bij het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding. Dat maakt vervolgens een selectie en schrijft ook de vaak zeer omzichtige antwoorden op, die dan door de aanstaande jarige worden voorgelezen in een strak geregisseerde ontmoeting met dezelfde media. De antwoorden kunnen echter ook op papier worden verspreid.

Lees verder onder de foto's.

In het gesprek voor zijn verjaardag ging Akishino ook in op de coronacrisis. De kroonprins, van wie de hofhouding enkele nieuwe gezinsfoto's verspreidde, vertelde veel videogesprekken te hebben gevoerd.

"Ik maak me zorgen over de vele mensen in verschillende industrieën en beroepen die moeilijke tijden doormaken, met name ook met medisch personeel." Het is volgens hem de taak van de keizerlijke familie "zoveel mogelijk begrip en sympathie te tonen aan mensen die het moeilijk hebben".

Geen balkonscène

De broer van Akishino, keizer Naruhito, heeft zondag stilgestaan bij de 130e verjaardag van het Japanse parlement, de Diet. In de vergaderzaal van het Hogerhuis gaf de keizer een korte toespraak. Bij zijn bezoek aan het parlement werd Naruhito vergezeld door keizerin Masako en zijn nichtje prinses Mako. De keizer verwees in zijn toespraak naar de moeilijke situatie waarin Japan zich - net als andere landen - bevindt vanwege de verspreiding van het coronavirus. 

Keizer Naruhito en zijn familie zullen daarom begin januari niet op het paleisbalkon verschijnen om de nieuwjaarswensen van het publiek in ontvangst te nemen. De recente flinke stijging van het aantal coronabesmettingen in Japan heeft het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding doen besluiten het evenement af te gelasten. Het is voor het eerst sinds 1990 dat dit gebeurt. Destijds was het kort daarvoor overlijden van keizer Hirohito de reden.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--