Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kroonprins Akishino worstelt met positie rond huwelijk Mako

1 december 2020 · Leestijd 3 min

De Japanse kroonprins Akishino worstelt met zijn vaderschap en zijn positie als kroonprins. Dat stelde maandag hoogleraar Hideya Kawanishi van de universiteit van Nagoya in een reactie op de halfslachtige instemming van Akishino met de huwelijkswens van zijn oudste dochter prinses Mako. 'Aan de ene kant wil hij de keuze van zijn dochter respecteren maar aan de andere kant wil hij de keizerlijke tradities beschermen', aldus Kawanishi tegen persbureau Kyodo.

Kroonprins Akishino sprak zich uit tijdens een ontmoeting met Japanse media voorafgaand aan zijn 55e verjaardag maandag. Dochter Mako (29) kondigde al in 2017 aan te willen trouwen met haar studiegenoot Kei Komuro. De huwelijksplannen liepen echter vertraging op door financiële perikelen van Kei's moeder. Die had een geschil over geld dat haar ex-verloofde had geschonken (haar versie) dan wel had geleend (zijn versie). Zo lang die problemen niet zijn opgelost, kon er wat Akishino betreft geen sprake zijn van een huwelijk, laat staan van een verloving.

Tekst en uitleg

In Japan zijn dat verschillende begrippen. Bij een verloving verbinden ook twee families zich aan elkaar, compleet met een plechtige ceremonie 'Nosai ni Gi'. De kroonprins ziet daartoe nog geen aanleiding. Daarmee bewaakt hij zorgvuldig de eer en goede naam van het keizershuis. Mako en Kei moeten eerst maar eens laten zien dat de problemen zijn opgelost en ook moeten ze het Japanse volk tekst en uitleg geven over hun handelen, zo liet hij weten. 'Ik geloof niet dat ze zich in een positie bevinden dat mensen hun huwelijk steunen of er mee instemmen', zei Akishino.

Hoewel Mako thuis woont en de kroonprins de afgelopen maanden vrijwel uitsluitend met zijn gezin heeft doorgebracht, was er geen overeenstemming bereikt. Kei woont en studeert op dit moment in de Verenigde Staten, hetgeen de zaken ook niet makkelijker maakt. Het werd door Japanse media echter als een kleine doorbraak gezien dat Akishino zei in te stemmen met het huwelijk, al liet hij er meteen op volgen dat de wet hem ook geen bevoegdheid gaf dit tegen te houden.

Prinses Mako heeft geen trouwdatum bekendgemaakt. Het oorspronkelijke plan was november 2018 en na het uitstel werd het 2020, maar daar is het ook niet van gekomen.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--