Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verdrietig nieuws: déze kroonprins gaat scheiden

16 januari 2024 · Leestijd 3 min

Na ruim zeven jaar is het huwelijk van de Albanese kroonprins Leka helaas voorbij. Maandag is bekendgemaakt dat de kroonprins van Albanië gaat scheiden van zijn vrouw kroonprinses Elia. Dit wil je over de kroonprins weten.

Het huwelijk tussen de Albanese kroonprins Leka en kroonprinses Elia is voorbij. De twee gaan "met wederzijds goedvinden" na ruim zeven jaar scheiden. De kroonprins trouwde op 8 oktober 2016 met Elia. In 2020 verwelkomden ze hun eerste en enige kind, prinses Geraldine.

Lees verder onder de foto. 

Kroonprins Leka II en zijn vrouw Elia Zaharia op hun bruiloft, 2016.
Kroonprins Leka II en zijn vrouw Elia Zaharia op hun bruiloft, 2016.

Dit wil je weten over kroonprins Leka II van Albanië

Kroonprins Leka II is de kleinzoon van koning Zog. Zog was koning van Albanië van 1928 tot aan 1939. Hij was eerst president, maar werd in 1928 gekroond tot koning toen de monarchie werd hersteld. Italië bezette het land Albanië in april 1939 onder leiding van de fascistische leider Benito Mussolini. Tot grote verrassing van koning Zog, omdat hij een goede band had met Mussolini. De koning en zijn regering werden verbannen. Albanië werd een kolonie van Italië. Hierdoor heeft het koningshuis van Albanië sinds 1939 geen officiële functie meer. De koning en zijn gezin moesten in ballingschap verder leven. Als de monarchie nog bestaan had, was Leka inmiddels koning geweest. Zijn vader Leka I stierf namelijk in 2011.

Lees verder onder de foto. 

elia-leka
Kroonprins Leka en kroonprinses Elia in 2021.

Kroonprins Leka werd op 26 maart 1982 geboren in Zuid Afrika dat voor 24 uur even Albanese grond werd. Leka groeide op in Zuid-Afrika maar kreeg van huis uit veel over de Albanese cultuur mee. Op dit moment woont Leka in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Kroonprinses Elia Zaharia was voor haar huwelijk met Leka een Albanese zangeres en actrice. In 2002 verhuisde ze voor haar carrière naar Parijs waar ze in 2008 prins Leka ontmoette. In 2010 vroeg de prins haar ten huwelijk, waarna ze in 2016 trouwden.

Geboorte van dochter Geraldine

Op 22 oktober 2020 werd hun geluk gezegend met de geboorte van een dochter. De nu driejarige prinses Geraldine is vernoemd naar koningin Geraldine, haar overgrootmoeder. Het kleintje is namelijk geboren op de sterfdag van haar overgrootmoeder, die in 2002 overleed. "Voor ons was dat als een groet uit de wereld van de engelen", schreef Leka destijds op sociale media. "Als ouders wensen we met heel ons hart dat de kleine prinses Geraldine gezond opgroeit, dat haar hart met liefde gevuld zal zijn en dat het leven onze dochter zal strelen met zachtheid en tederheid", zo sloten Leka en Elia destijds hun boodschap af. 

Prinses_geraldine_eerstefoto.jpeg

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--