Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Laurentien werkt mee aan handgeschreven editie Max Havelaar

3 september 2020 · Leestijd 3 min

Prinses Laurentien heeft meegewerkt aan een bijzondere nieuwe editie van Multatuli's klassieker Max Havelaar. De echtgenote van prins Constantijn heeft het laatste fragment met de hand overgeschreven voor de lockdowneditie van de VU, maakte de universiteit donderdag bekend.

De roman Max Havelaar is geschreven door Eduard Douwes Dekker die het boek in 1860 onder het pseudoniem Multatuli publiceerde. Het gaat over een man die in protest komt tegen de corruptie van de Nederlandse lokale elite en het regeringssyteem in Nederlands-Indië. Max Havelaar wordt gezien als een van de belangrijkste werken uit de Nederlandse literatuur en de Oranjes zijn groot fan.

Koningin Beatrix onthulde in 1987 een standbeeld van Multatuli aan het Spui in Amsterdam en koningin Juliana tekende ooit in op de luxe-editie van Multatuli’s ‘Volledige Werken’. In 1995 nam Willem-Alexander de laatste delen van die ‘Volledige Werken’ in ontvangst en toen vertelde hij Max Havelaar tijdens een slapeloze nacht in één keer te hebben uitgelezen.

Het jaar van Multatuli

De koning onthult de gedenksteen voor Multatuli.
De koning onthult de gedenksteen voor Multatuli.

2020 is het jaar van Multatuli en in februari nam Willem-Alexander het boek symbolisch in ontvangst toen hij een gedenksteen onthulde in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ter ere van het Multatuli jaar. Het oorspronkelijke boek werd opgedragen aan koning Willem III, die geen fan was. HIj negeerde de eer.

Een speciale editie

Ook in het door Laurentien overgeschreven fragment doet de auteur een verzoek aan koning Willem III. "Het is een bijzondere passage om een maatschappelijk probleem aan te kaarten, wat hem oorspronkelijk niet in dank is afgenomen, maar later natuurlijk wel. Ook in een tijd als vandaag is het belangrijk om maatschappelijke vraagstukken aan te kaarten, want dan kun je ze oplossen", aldus de prinses. 

In totaal hebben 170 deelnemers delen van Max Havelaar met de hand overgeschreven. Zo werkten ook Job Cohen, Elsbeth Etty, Maxim Februari, Arnon Grunberg, Mohammed Benzakour, Freek de Jonge, Adriaan van Dis, Dieuwertje Blok en Winnie Sorgdrager eraan mee.

Het project is een initiatief van VU-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, Jacqueline Bel, in samenwerking met conservator handschriften Willemien van Dijk van de Universiteitsbibliotheek van de VU. De speciale editie van Max Havelaar wordt medio november officieel gepresenteerd.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--