Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Laurentien wil input jongeren horen over 1,5 metersamenleving

20 mei 2020 · Leestijd 3 min

Verschillende jongerenorganisaties bundelen hun krachten op het digitale platform Namens Nederland om gehoor te geven aan de oproep van premier Mark Rutte voor het meedenken aan een 1,5 metersamenleving. Doel is om zoveel mogelijk ideeën van jongeren te verzamelen en aan te bieden aan het kabinet.

Een van de aanjagers van het platform is prinses Laurentien in haar rol als oprichter van de Missing Chapter Foundation, de stichting die kinderen een stem in de maatschappij wil geven. "Dit platform kan versnippering helpen voorkomen en daarmee ook echt impact maken", zegt prinses Laurentien, die al jaren pleit voor meer oprechte participatie van kinderen en jongeren, over Namens Nederland.

"We moeten er ook voor zorgen dat de input van kinderen en jongeren niet vrijblijvend is", vindt Laurentien. "Want jongeren geven terecht aan dat hun stem geen afvinkbox moet zijn. Dit vraagt om een gelijkwaardige dialoog tussen jongeren en besluitvormers. En we zullen helpen waarborgen dat niet alleen actieve en zichtbare kinderen en jongeren van zich laten horen maar ook degenen die zich daar niet zo snel toe geroepen voelen. Een inclusieve aanpak is voor mij een randvoorwaarde van succes."

Heel nodig

Op Namens Nederland worden de komende tijd ideeën verzameld van jongeren die de uitdaging van premier Rutte willen aangaan. Tijdens de persconferentie van dinsdagavond richtte de minister-president rechtstreeks het woord aan kinderen en jongeren en vroeg hun actief bij te dragen aan het oplossen van de coronacrisis. "Mijn collega's en ik vinden het belangrijk dat jullie daarover meedenken", zei Rutte. "Jullie creativiteit is heel nodig."

Aan Namens Nederland zijn onder andere Young Impact, Blikverruimers, Missing Chapter Foundation, Young Crowds, Jonge Klimaatbeweging, Johan Cruyff Foundation en JOGG verbonden. Zij vinden het belangrijk dat de oproep van Rutte niet vrijblijvend is en dat er ook daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Andere jongerenorganisaties zijn welkom om zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Op de website www.idee.namensnederland.nl kunnen vanaf woensdag alle ideeën worden ingediend. In de komende tijd kunnen jongeren elkaars ideeën liken en delen. Ook kunnen zij reageren om ze te versterken en aan te scherpen. Daarna worden alle ideeën geanalyseerd en beoordeeld. Namens Nederland bundelt de uitkomsten en biedt die uiteindelijk aan minister-president Rutte aan.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--