Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Leden van de koninklijke familie worden voorgetrokken bij Defensie'

2 juni 2022 · Leestijd 2 min

Leden van de koninklijke familie lijken al generaties lang te worden voorgetrokken door de krijgsmacht. Dat meldt het BNNVARA-programma BOOS, dat samen met Vrij Nederland onderzoek heeft gedaan naar de nauwe banden tussen het ministerie van Defensie en de Oranjes.

In de online uitzending gaat het over hoe voor prof. mr. Pieter van Vollenhoven, zijn zoon prins Pieter-Christiaan en kleinzoon Lucas van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven de regels zouden zijn gebogen. Zo werd laatstgenoemde naar verluidt binnen een jaar en zonder het behalen van een technische opleiding (VTO) bevorderd tot officier. 

De echtgenoot van prinses Margriet zou zijn rang van commodore titulair van de Koninklijke Luchtmacht zonder moeite hebben gekregen. En in de uitzending wordt tevens gesteld dat prins Pieter-Christiaan, die werkte bij de Directie Operaties van de Koninklijke Marechaussee, een benoeming van een vriend erdoorheen gedrukt zou hebben.

Reacties

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat donderdag via een woordvoerder weten niet te reageren op de uitzending van BOOS. De RVD verwijst voor een reactie door naar Defensie. Een dag eerder, na de aankondiging van de uitzending, gaf de RVD wel aan dat er een "lange historische band is tussen de koninklijke familie en Defensie". 

Volgens BNNVARA beaamt defensieminister Kajsa Ollongren in de uitzending dat leden van de koninklijke familie soms bij Defensie een "speciaal traject" volgen. Presentator Tim Hofman maakte de uitzending nadat mensen "uit verscheidene hoeken" van de krijgsmacht bij hem aanklopten met dergelijke verhalen.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--