Lekker kijken: De Oranjes op Paleis Soestdijk
Het is de plek in Baarn waar jarenlang de defilés werden gehouden op Koninginnedag, en belangrijke familiemomenten plaatsvonden: Paleis Soestdijk. Komende zaterdag komt onze uitzending vanuit de tuinen van dit knusse paleis.
De Oranjes wonen er al een tijdje niet meer: Paleis Soestdijk. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de vernieuwing van het complex, dat in 2017 door het Rijk werd verkocht. Deze week verschenen de plannen van de nieuwe eigenaar MeyerBergman Erfgoed Groep voor de restauratie van het paleis, dat in 2023 weer de deuren moet openen. Het wordt een plaats van cultuur, innovatie, historie en folklore.
Hoe anders was dat in 1650, toen de eerste stenen van Paleis Soestdijk werden gelegd? Het is de Amsterdamse burgemeester Cornelis de Graeff die de Hofstede aen Zoestdijck laat bouwen als buitenverblijf.
Jaren later, in 1674, koopt stadhouder Willem III (1650-1702) het terrein van Cornelis’ zoon, Jacob. Hij laat het flink verbouwen, en tot op de dag van vandaag vormt dit de kern van Paleis Soestdijk. Willem III laat tuin aanleggen en komt er graag om te jagen. Vanwege zijn zwakkere gezondheid is Soestdijk voor hem ook een plek om aan te sterken.
Russisch bloed
Wie echt dol was op Paleis Soestdijk, dat was koningin Anna Paulowna. Ze trouwde in 1816 met koning Willem II. Drie jaar daarvoor was Paleis Soestdijk weer teruggegeven aan Willem II nadat het in de Frans-Bataafse tijd (1795-1813) werd genationaliseerd. Het was zelfs voor korte tijd een Franse kazerne. De koning kreeg het in 1813 terug vanwege zijn inspanningen bij de Slag bij Waterloo. Op Paleis Soestdijk hangt van deze slag ook een groot schilderij.
Anna Paulowna liet aan het paleis naar Russisch voorbeeld de karakteristieke zijvleugels bouwen. Ook wilde zij graag dat haar kinderen in de frisse buitenlucht opgroeiden. Haar dochtertje Sophie beschikte over een klein boerderijtje waar ze zelf voor dieren kon zorgen.
Na Willem II wordt Soestdijk een zomerverblijf voor de Oranjes. Koningin-moeder Emma vond het een heerlijke plek, en kreeg toen zij in 1928 70 jaar werd elektrische verlichting voor op het paleis cadeau.
Als koningin Juliana in 1937 trouwt met prins Bernhard, worden zij de eersten die permanent in het paleis wonen. Hun woongedeelte werd bij het paleis aangebouwd en was een cadeau van het Nederlandse volk. Van deze tijd zijn prachtige foto’s gemaakt. Bekijk hieronder een selectie van de mooie momenten!
Foto's: ANP/Wikimedia
Kijken dus! Blauw Bloed vanuit de tuin van Paleis Soestdijk, 19.50 op NPO2.