Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lekker kijken! Dit is de muzieksmaak van de Oranjes

25 september 2021 · Leestijd 3 min

Vanavond zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij de viering van het 100-jarig bestaan van de Bachvereniging. Blauw Bloed is daar uiteraard ook bij aanwezig! Maar wat voor band hebben de Oranjes eigenlijk met Bach, en houden ze ook van andere muziekstijlen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

De Oranjes en Bach gaan al ver terug. De ‘solenne music’ uit 1735 werd destijds al gebruikt voor feestelijke gebeurtenissen in de koninklijke familie. In 2012 was toenmalig koningin Beatrix aanwezig bij het jubileumconcert van de residentie Bach ensemble. Het residentie Bachkoor bestond toen precies 140 jaar. Het Residentie Bach Orkest vierde toen haar 50-jarig bestaan.

Op de 65e verjaardag van Beatrix werd er een speciaal Koninginnedag-concert georganiseerd in het Concertgebouw in Amsterdam. Ter nagedachtenis aan prins Claus is er toen speciaal de Sarabande uit Cellosuite nr. 2 van Bach opgedragen.

Prinses Beatrix brengt een toost uit bij het jubileumconcert.
Prinses Beatrix brengt een toost uit bij het jubileumconcert.

Koningin Máxima zet zich al jaren in voor ‘Méér Muziek in de Klas’. Een initiatief dat ervoor wil zorgen dat alle basisschoolkinderen in Nederland en het Caribisch gebied muziekonderwijs op school krijgen.

Koningin Maxima is al vaak op bezoek geweest bij basisscholen in heel Nederland om de stichting te promoten en te praten met betrokkenen. 

Op de 50e verjaardag van de koningin kreeg ze ook een concert aangeboden, namelijk ‘Koningin Máxima: een leven vol muziek’. Samen met haar man, dochters en schoonmoeder kon ze genieten van verschillende soorten optredens, van Nederlandse hits tot Adios Nonino, alles kwam voorbij. 

De Oranjes houden ook van moderne muziek. Zo is het koningspaar eens gespot bij een concert van Bløf en waren ze in de tuin van Soestdijk aanwezig bij een concert van Sting.

Tijdens de inhuldiging stapte de koning, koningin en hun drie dochters spontaan de boot af om op het podium te staan bij Armin van Buuren.. Tijdens een bezoek aan Governors Island in New York in 2009 konden de koning en koningin het niet laten om ook even aan de draaitafel bij Armin te staan. 

Het koninklijk gezin op het podium van Armin van Buuren tijdens de Koningsvaart.
Het koninklijk gezin op het podium van Armin van Buuren tijdens de Koningsvaart.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--