Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leuk nieuws: Willem-Alexander en Máxima gaan binnenkort op staatsbezoek

24 mei 2022 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan binnenkort op staatsbezoek! Op uitnodiging van bondspresident Alexander Van der Bellen brengen ze van maandag 27 tot en met woensdag 29 juni een bezoek aan de Republiek Oostenrijk.

Het is de eerste keer dat het koningspaar een staatsbezoek brengt aan het Alpenland. Voormalig koningin Beatrix heeft nooit een staatsbezoek aan Oostenrijk gebracht, maar hield het in 1994 bij een officieel bezoek. In 1962, precies zestig jaar geleden, gingen koningin Juliana en prins Bernhard wel op staatsbezoek naar het land.

Benieuwd naar het programma van het komende staatsbezoek? Je leest het hieronder.

Maandag

Maandag 27 juni begint het staatsbezoek in Wenen met een welkomstceremonie op de Hofburg. In de middag wordt bij het Namenmonument in het Ostarrichipark een krans gelegd voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het koningspaar krijgt vervolgens een rondleiding door het monument dat de slachtoffers van de Holocaust herdenkt.

Vervolgens brengen Willem-Alexander en Máxima een bezoek aan de burgemeester van Wenen, Michael Ludwig, en aan de vice-voorzitter van het Oostenrijkse parlement, Doris Bures. In de avond biedt bondspresident Van der Bellen zijn koninklijke gasten een staatsbanket aan op Slot Belvedere.

Dinsdag

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima starten de tweede dag van het staatsbezoek samen met de bondspresident en zijn vrouw in cultureel centrum Brotfabrik. In deze voormalige fabriek wordt door middel van diverse projecten de sociale integratie gestimuleerd. Het koningspaar gaat met vrijwilligers in gesprek over culturele uitwisseling en spreken met Oekraïense vluchtelingen over hun verblijf in Oostenrijk. 

Vervolgens bezoeken ze het Sonnwendviertel, een woonwijk die gericht is op toekomstbestendig bouwen en het vergroten van de leefbaarheid in de wijk. Met de tram rijden de koning en koningin vervolgens terug naar de binnenstad. Hier komen tijdens een korte stadswandeling verschillende aspecten van de Weense en Oostenrijkse cultuur en de historische banden tussen Nederland en Oostenrijk aan bod.

Aansluitend ontvangt bondskanselier Karl Nehammer het koninklijk paar voor een lunch in het Naturhistorisches Museum. Later die dag is de ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap in Oostenrijk. In de avond biedt het koningspaar de bondspresident als dank voor de gastvrijheid een concert aan van het Nederlands Kamerkoor.

Woensdag

Op 29 juni wordt het staatsbezoek afgesloten in Graz. Het koningspaar reist met de bondspresident en zijn echtgenote per trein naar deze tweede stad van Oostenrijk. Tijdens de reis vinden gesprekken plaats met de Oostenrijkse klimaatminister, Leonore Gewessler. In de ochtend bezoeken Willem-Alexander en Máxima het bedrijf AVL. Tijdens een rondleiding en gesprekken met medewerkers en partnerbedrijven wordt ingegaan op onder andere verduurzaming van gemotoriseerd vervoer, waterstof-toepassingen en batterijtechnologie.

Na een bezoek aan de burgemeester van Graz, Elke Kahr, geeft de gouverneur van de deelstaat Stiermarken een lunch. Hierbij wordt aandacht besteed aan vrouwen in de bètawetenschappen. In de middag staat afsluitend het thema fietsbeleid centraal: koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen een presentatie bij over de Radoffensive Graz, een fietsconcept voor de stad dat is gestoeld op Nederlandse expertise.

Bron: RVD

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--