Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leuke weetjes over de galajurken en tiara's van de Zweedse royals

4 april 2022 · Leestijd 3 min

Op de nieuwe galaportretten van de Zweedse royals schitteren koningin Silvia, kroonprinses Victoria en de prinsessen Madeleine en Sofia op en top: in galajurk en met tiara. Wij zetten hun foto's nog een keertje op een rij, want wist je dat sommige galajurken al eens eerder in beeld waren? En wat weten we over de verschillende tiara's?

Laten we beginnen bij kroonprinses Victoria. De troonopvolgster draagt een zwierige off-shoulder japon van biologische zijde en biologisch linnen. De galajurk is op maat gemaakt en geïnspireerd op een rok uit de Conscious Exclusive Collection van de Zweedse modeketen H&M.

Kroonprinses_Victoria_galajurk_officieel_portret
2022: Kroonprinses Victoria in H&M op officieel portret.

De japon is niet speciaal aangeschaft voor de fotoshoot, want we hebben 'm eerder gezien: op de bruiloft van haar broer Carl Philip in juni 2015.

Kroonprinses_Victoria_galajurk_huwelijkPrins_Carl_Philip
2015: Kroonprinses Victoria met prins Daniel op de bruiloft van Carl Philip.

Victoria draagt op het nieuwe galaportret een tiara die we wel vaker bij haar zien. Het kostbare sieraad wordt de Napoleonic Cut-Steel Tiara genoemd.

Kroonprinses_Victoria_portret_1

Koningin Silvia

Koningin Silvia heeft voor haar galaportret de Cameo Tiara uit de koninklijke kluis gehaald. Deze tiara is ontworpen door de Franse juwelier Marie-Étienne Nitot - rond 1806 - van goud, parels en cameeën. Op de centrale cameo wordt het liefdesverhaal uitgebeeld van Cupido en Psyche uit de Griekse mythologie. Het pronkstok is sinds 1832 in bezit van de Zweedse koninklijke familie.

Koningin_Silvia_portret1

Het is de favoriete bruidstiara van de Bernadottes. De Cameo Tiara is gedragen door prinses Birgitta in 1961, prinses Désirée in 1964 en koningin Silvia in 1976. Kroonprinses Victoria zette de traditie voort en wie weet zal prinses Estelle 'm ooit dragen.

Victoria_Cameo_tiara.jpg

Silvia's japon met lange mouwen en geborduurd met kristallen en honderden pailletten is uit 2013. De koningin straalde in deze elegante jurk op de bruiloft van haar jongste dochter Madeleine.

Koningin_Silvia_portret_galajurk
Koningin_Silvia_jurk_huwelijk_prinses_Madeleine

Prinses Madeleine

Ook prinses Madeleine, die sinds enkele jaren in de Verenigde Staten woont, ging op de foto. Madeleine kiest heel vaak voor pasteltinten. Haar zachtroze jurk met bloemenborduursel en transparant lijfje is van de Zweedse ontwerpster Ida Sjöstedt. De japon is niet nieuw. De jongste dochter van koningin Silvia heeft de jurk eerder gedragen tijdens een galadiner in december 2019.

Prinses_Madeleine_portret_galajurk

Madeleine draagt op het galaportret de Modern Fringe Tiara. Deze tiara heeft ongetwijfeld een speciaal plekje in haar hart, want ze heeft het diadeem op haar huwelijksdag gedragen. En nog een leuk weetje: de tiara was een geschenk van koning Carl Gustaf aan zijn vrouw koningin Silvia voor hun 10-jarig huwelijk.

Prinses_Madeleine_portret1
Prinses_Madeleine_huwelijk_tiara

Prinses Sofia

En last but not least... prinses Sofia. De echtgenote van prins Carl Philip heeft gekozen voor de Palmette Tiara, een huwelijkscadeau van haar schoonouders koning Carl Gustaf en koningin Silvia. 

Prinses_Sofia_portret1

De jurk van Sofia heeft een semi-transparant dessin en een bloemenpatroon. Het is een creatie van de Zweedse ontwerpster Ida Sjöstedt. De jurk is niet speciaal voor deze gelegenheid ontworpen, want de prinses verscheen in mei 2018 al eens in deze japon.

Prinses_Sofia_galajurk_portret

Foto's: Kungahuset.se en ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--