Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lezen: De vier koninklijke Leonore's van Europa

21 februari 2021 · Leestijd 3 min

Leonor, Leonore, Eléonore; heel verwarrend! Sinds wanneer is de naam Leonore, of een variatie daarvan, zo populair onder de royals in binnen- en buitenland? En wie is nou welke Leonore? Want om de verwarring te vergroten, hebben ze ook nog eens allemaal blond haar.

Eleanor-of-Aquitaine-Poitiers-Cathedral-Window.jpg

De naam Leonore betekent licht en is al lange tijd een veelvoorkomende naam onder Europese prinsessen. De naam Leonore stamt af van het Franse Aliénor. De Engelse variant werd geïntroduceerd door Eleanora van Aquitanië (1122-1157), die trouwde met koning Henry II.

In de middeleeuwen was Leonore een erg populaire naam. Sinds 2005, de geboorte van prinses Leonor van Spanje, heeft de naam weer een echte opleving gehad onder de gewone bevolking. Tegenwoordig is de naam ook weer erg populair onder de royals. Dit zijn de vier koninklijke Leonores (of variaties daarop) van Europa!

Leonor van Spanje

Prinses Leonor van Spanje, officieel Leonor de Borbón y Ortiz, werd op 31 oktober 2005 geboren. Ze is de oudste dochter van koning Felipe en koningin Letizia en dus eerste in de lijn voor de troonopvolging. Vorige week werd bekend dat ze twee jaar in Wales gaat studeren aan het Atlantic College. Leonor houdt van muziek, paardrijden en skiën.

Leonore van Zweden

De tweede prinses die Leonore heet, komt uit Zweden. Haar officiële naam is Leonore Lilian Maria. Ze werd geboren in New York op 20 februari 2014 en is nu zeven jaar. Prinses Leonore woont met haar ouders, broertje en zusje in Florida in de Verenigde Staten. Sinds 2019 maakt ze officieel geen deel meer uit van het Zweedse koningshuis, net als haar broertje en zusje en neefjes Alexander en Gabriel. Dat zijn de zoontjes van prins Carl Philip en prinses Sofia. Wel heeft ze nog de titel prinses en ze blijft in de lijn voor troonopvolging. Daarin is ze nu nummer acht.

Eléonore van België

Eléonore Fabiola Victoria Anne Marie, oftewel prinses Eléonore van België. Ze werd geboren op 16 april 2008 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht en is nu twaalf jaar. Ze is de tweede dochter en het vierde kind van koning Filip en koningin Mathilde. Eléonore is de vierde in lijn voor de troonopvolging. Ze houdt van lezen en speelt viool. Verder tekent ze graag en houdt ze van de sporten fietsen, zwemmen, skiën en zeilen.

Leonore van Nederland

En niet te vergeten, we hebben in Nederland ook een koninklijke Leonore! We hebben het dan natuurlijk over Leonore van Oranje-Nassau van Amsberg, de jongste dochter van Prins Constantijn en prinses Laurentien. Haar officiële naam luidt: Leonore Marie Irene Enrica gravin van Oranje-Nassau, jonkvrouw van Amsberg. Ze kreeg als titel gravin om het aantal prinsessen te beperken. Ze is geboren op 3 juni 2006 en is nu veertien jaar. Ze is zevende in de lijn voor de troonopvolging. Omdat ze een anoniem leven leidt, is er weinig over haar bekend. Wel weten we dat ze net als haar zus Eloise naar het Maerlant Lyceum in Den Haag gaat.

Foto's: ANP, Kungahuset & Daniel Clauzier

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--