Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kroning koning Charles III

6 mei 2023 · Leestijd 6 min

Voor het eerst in 70 jaar wordt in Westminster Abbey in Londen een Britse vorst gekroond. Groot-Brittannië kijkt uit naar de plechtigheid, waarvoor prominente gasten uit de hele wereld zijn uitgenodigd. Een dag met veel pracht en praal, maar ook religieuze symboliek, omdat de nieuwe koning Charles III hoofd is van de Anglicaanse kerk. In dit blog houden we je op de hoogte.

Fly-over Britse luchtmacht

Toestellen van de Britse luchtmacht brengen een eresaluut aan de nieuwe koning door over het paleis en The Mall te vliegen. Hiermee eindigt het officiële programma van deze historische dag. 

Balkonscène Charles en Camilla

Koning Charles en koningin Camilla verschijnen op het balkon van Buckingham Palace, toegejuicht door duizenden Britten. Ook prins William, prinses Catherine en hun kinderen zijn erbij. 

Processie aangekomen bij Buckingham Palace

De gekroonde koning Charles en koningin Camilla zijn gearriveerd bij Buckingham Palace. De koning neemt achter het paleis een militair eresaluut in ontvangst.

Voor het paleis wacht het publiek op de balkonscène van het koningspaar en andere leden van de koninklijke familie. Het is nog  niet zeker of de zogeheten fly-over van de Britse luchtmacht doorgaat, omdat het weer tegenzit. Die flypast staat gepland voor 15.30 uur. 

Charles en Camilla onderweg in Gouden Koets

In de Gouden Koets, die al sinds 1831 wordt gebruikt bij alle kroningsceremonies, is het koningspaar weer op weg naar Buckingham Palace. 

Camilla_Gouden_Koets
Camilla, die sinds haar kroning officieel koningin is, zwaait vanuit de Gouden Koets naar het publiek.

Charles en Camilla verlaten Westminster Abbey

Koning Charles en koningin Camilla verlaten Westminster Abbey. Charles draagt de Imperial State Crown, de scepter en de rijksappel. Achter hem lopen de erepages, onder wie prins George, en de koninklijke familie. Prins Harry en prins Andrew volgen niet in de processie.  

Charles en Camilla bereiden zich voor op terugtocht

Koning Charles en koningin Camilla hebben zich in Westminster Abbey teruggetrokken in de kapel van Edward de Belijder, achter het altaar. Daar bereiden ze zich voor op de terugtocht naar Buckingham Palace.

Charles en Camilla keren zonder kronen terug in kerk

Koning Charles en koningin Camilla hebben zich tijdens het zingen van een hymne door de kerkgangers even teruggetrokken achter het altaar. Daarop keerden ze terug zonder de kronen die ze even daarvoor op het hoofd hadden gekregen.

Camilla gekroond en daarmee officieel koningin

 Ook Camilla is gekroond. De vrouw van koning Charles is daarmee officieel koningin, in plaats van koningin-gemalin. Camilla was bij de kroning zichtbaar gespannen.

Camilla heeft besloten de kroon van de in 1911 gekroonde koningin Mary te dragen, volgens Buckingham Palace in het kader van "duurzaamheid en efficiëntie". Er zijn wel enkele aanpassingen aan de kroon gemaakt, zodat die beter bij Camilla's stijl past en als eerbetoon aan haar overleden schoonmoeder. In de kroon zitten nu bijvoorbeeld diamanten verwerkt die deel uitmaakten van de sieradencollectie van koningin Elizabeth.

Charles gekroond met de St. Edward kroon

000_33EJ3T9

Koning Charles is officieel gekroond. Na na de zalving, is onder toeziend oog van zo'n 2200 aanwezigen de kroon van St. Edward op zijn hoofd gezet. Voor de kroning kreeg de koning regalia in handen: de Rijksappel en de scepters. 

De kroon van St. Edward is van massief goud, ingezet met robijnen, amethisten en saffieren. Het exemplaar weegt ruim 2 kilo en wordt daarom zo meteen ingeruild voor de Imperial State Crown. Dat exemplaar is een stuk lichter en ingezet met 2868 diamanten en andere bekende juwelen, zoals de St. Edward-saffier.

Charles gezalfd tijdens kroningsdienst

Buiten het zicht van de kerkgangers en camera's is de Britse koning Charles gezalfd. Hij nam daarvoor plaats op de eeuwenoude kroningsstoel en om hem heen werden schermen geplaatst om hem aan het zicht te onttrekken.

Voor de zalving is begin maart olie gewijd in Jeruzalem. Met behulp van een kroninglepel bracht de aartsbisschop van Canterbury de olie met de vingers aan op zijn handen, borst en hoofd in de vorm van een kruis. Intussen klonk Zadok the Priest, het muziekstuk dat Händel componeerde voor de kroning van George II.

Daarna werd hij in andere kleding gehuld.

Charles en Camilla aangekomen bij Westminster Abbey

De koets van koning Charles en koningin-gemalin Camilla is aangekomen bij Westminster Abbey. De dienst, waarin Charles en Camilla allebei gekroond worden, zal ongeveer twee uur duren. Bij de plechtigheid valt op dat Charles belooft het protestantse geloof te steunen, maar ook om ervoor te zorgen dat mensen met alle geloofsovertuigingen vrij kunnen leven. De koning wordt gezalfd, een ritueel dat teruggaat naar het Oude Testament.

Charles en Camilla onderweg in koets

Inmiddels zijn Charles en Camilla in een koets – de Diamond Jubilee State Coach – onderweg naar Westminster Abbey. De optocht gaat onder meer over The Mall en Parliament Square. Overal staat veel publiek langs de route, zag ook royaltyverslaggever Tirza van der Graaf van Blauw Bloed.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Aangekomen op Buckingham Palace

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla zijn aangekomen op Buckingham Palace. Hiervandaan zullen aan het einde van de ochtend in een lange processie naar Westminster Abbey gaan. Daar zal om 12.00 uur (Nederlandse tijd) de kroningsdienst beginnen. 

Westminster Abbey stroomt vol

kroning religieuze leiders
Vertegenwoordigers van diverse religies zijn uitgenodigd voor de plechtigheid.

Inmiddels arriveren bij Westminster Abbey steeds meer gasten voor de kroningsceremonie van Charles. Onder de aanwezigen zijn vandaag ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Prinses Amalia en prinses Beatrix waren vrijdagavond bij de officiële receptie. Zo'n 2200 gasten zullen de kroning bijwonen. Charles is de veertigste vorst die in Westminster Abbey gekroond wordt. De eerste was Willem de Veroveraar in 1066. 

In een tentje langs de route

De vakken voor toeschouwers langs de route zijn vanmorgen om 6.00 uur plaatselijke tijd geopend. Het publiek neemt in alle vroegte plaats langs de route om straks een glimp van koning Charles op te vangen. Naast de vele aanhangers is er ook een groepje demonstranten. Zij willen liever een gekozen staatshoofd.

kroning_publiek_route

Sommige fans van het Britse koningshuis hebben veel over voor een goed plekje. Ze wachten al sinds begin deze week bij Buckingham Palace. Langs The Mall, de weg die leidt naar Buckingham Palace, bivakkeerden verschillende mensen met tentjes en ligstoeltjes. Alles om vandaag maar een goed plekje langs de route te hebben!

the_mall_tenten

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--