Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Liveblog: Koningspaar op streekbezoek naar Salland

14 september 2021 · Leestijd 4 min

Vandaag is het zover: het koninklijk paar gaat op streekbezoek naar Salland. Het paar bezoekt de gemeentes Deventer, Raalte en Olste-Wijhe. Bekijk hier de laatste updates!

De visite aan Salland staat in het teken van het vermogen van de regio om zich steeds aan nieuwe omstandigheden aan te passen. Een belangrijke basis hiervoor ligt in het zogenoemde 'noaberschap’. Salland verbindt economische regio’s en stad en platteland met elkaar, maar probeert ook mensen en hun belangen met elkaar te verbinden. Straks om 10:10 komt het koningspaar aan in Deventer.

Deventer

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima wandelen door een deel van de stad en bezoeken enkele ondernemers. Aansluitend spreken zij met betrokkenen over de manier waarop Deventer stadsontwikkeling vorm geeft. Vervolgens bezoekt het Koninklijk Paar een familiebedrijf dat bezig is haar productieproces aan te passen en energieneutraal te maken. Tijdens een rondleiding door de fabriek krijgen zij uitleg over de bijdrage die het bedrijf levert aan het afvalprobleem door in te zetten op innovatie, verduurzaming en hergebruik van materialen.

Wat begon vanuit een werkplaats aan huis, groeide in het Havenkwartier uit tot een bloeiende handel in Italiaanse sportwagens en klassieke auto’s. Bella Macchina staat nu aan de vooravond van nieuwbouw, waarbij het de uitdaging is de unieke uitstraling en sfeer in het toekomstige onderkomen te behouden.

Circulair matras

Koninklijke Auping streeft naar een energie-neutrale productie en hoopt om in 2030 volledig circulair te zijn. Medio 2020 bracht Auping als eerste fabrikant ter wereld een volledig circulair matras op de markt. Een enorme doorbraak, want matrassen veroorzaken een groot afvalprobleem. Alleen al in Nederland worden jaarlijks zo’n 1,5 miljoen matrassen afgedankt. In Europa gaat het om 35 miljoen matrassen per jaar.

Bekijk de eerste beelden van het bezoek met een wandeling door de haven en een optreden van een aantal jongeren van het Theaterschip.

Heeten

Het Koningspaar laat Deventer achter zich en maakt zich op voor de volgende plaats; Heeten. Een groep inwoners daar kwam in 2018 met het idee voor een ‘burgerbegroting’. Inwoners in het dorp kunnen daarbij meebepalen waar en hoe gemeentelijke geld in de eigen omgeving wordt besteed.

Olst-Wijhe

Koning Willem-Alexander en koning Máxima bezoeken de laatste plaats; Olst-Wijhe. De eigenaren van boerderij IJsselhoeve De Riet zijn zesde generatie melkveehouders. Het bedrijf is bezig te verduurzamen en samen met lokale ondernemers zijn zij bezig een eigen zuivelketen op te zetten. Melk wordt zo op de boerderij gezuiveld, verpakt en vanuit daar geleverd. Hierdoor wordt de keten korter en hopen de boeren een beter en toekomstbestendig verdienmodel te realiseren.

Landgoed De Haere is één van de 74 havezaten van Salland. Havenzaten zijn ridderhofsteden en kastelen, die de bezitters doorgaans politieke stem gaven in hun gewest. Sinds 1996 is het pand eigendom van Stichting IJssellandschap, een stichting met een rijke, sociale historie. Het vroegste onderdeel hiervan dateert uit 1267 en was een gasthuis dat armen, zieken, daklozen en vreemdelingen opving.

Zaterdag in Blauw Bloed

De ploeg van Blauw Bloed in Overijssel.
De ploeg van Blauw Bloed in Overijssel.

Verslaggever Arjan Mitzer volgde het koningspaar op de voet. “Het was een ontzettend leuk en positief streekbezoek. Het koningspaar liep wat achter op schema. Toch namen ze bij elk onderdeel ruim de tijd." Zo'n bezoek zorgt ook voor leuke onverwachte momentjes. Uitleg geven voor een weiland vol koeien lijkt voor het beeld misschien leuk, maar blijkt niet altijd even handig. "De koeien begonnen keihard te loeien. Er kropen er zelfs twee op elkaar achter het koningspaar", vertelt de verslaggever. Uiteraard zie je zaterdag om 19:50 uur op NPO2 het verslag van het streekbezoek in Blauw Bloed. Kijken dus!

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--