Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Luister naar de derde aflevering van de Blauw Bloed-podcast!

19 november 2020 · Leestijd 4 min

Goed nieuws! Je kunt weer luisteren naar een nieuwe aflevering van de Blauw Bloed-podcast. Hierin spreekt redacteur Tirza van der Graaf met inspirerende mensen die op een of andere manier verbonden zijn met het Koninklijk Huis. Deze keer maken we een uitstapje naar Schotland en spreken we Josephine Rombouts die jarenlang aan het hoofd stond van de huishouding in een eeuwenoud kasteel!

Het was nooit de intentie van Josephine om op een kasteel terecht te komen. Destijds waren zij en haar man via internet betrokken geraakt bij een zogenaamd 'ecodorp' in Schotland. Toen dat niet doorging moest er een noodplan komen en dat plan stond op een afgelegen schiereiland.

Toen ze haar toekomstige woonhuis voor het eerst zag was het liefde op het eerste gezicht, "Het was zo'n schattige witte cottage die echt stond te wachten op ons." Op dat schiereiland stond ook nog een kasteel, en in dat kasteel waren ze, toevalligerwijs, op zoek naar een housekeeper. Zo komt Josephine terecht op 'Cliffrock Castle', het kasteel waar ze uiteindelijk een aantal jaar zal werken.

Een andere realiteit

Highclere Castle, het toneel voor de dramaserie Downton Abbey. Josephine Rombouts belandde in een
Highclere Castle, het toneel voor de dramaserie Downton Abbey. Josephine Rombouts belandde in een moderne versie van deze beroemde serie.

Na een bijzonder sollicitatiegesprek (over salaris werd niet gesproken want dat is niet netjes) werd Josephine aangenomen en maakte ze kennis met de routines op een echt Schots kasteel. De eigenaren zagen er 'teleurstellend gewoon' uit, maar bij het dagelijkse leven in een kasteel komen wel allemaal regeltjes en tradities kijken. Je rug toekeren naar her ladyship? Dat probeer je zoveel mogelijk te voorkomen. 

"Langzaam kwam de wereld in zicht van een andere realiteit", aldus Josephine. Het kasteel staat op een echt 'estate' van 40,000 hectare die volledig eigendom is van één persoon, de eigenaar van het kasteel. Die bezit alles wat op dat stuk grond leeft en beweegt, inclusief de vissen in de zee. 

Cliffrock Castle is net Downton Abbey, maar dan in de eenentwintigste eeuw. Zo heeft het kasteel een echte staffwing voor het personeel die met hun eigen vertrekken in het kasteel wonen. "Housekeeper is een soort beheerder. Het is een groot takenpakket", aldus Josephine over haar voormalige baan.

Personages

Het Schotse kasteel van de Queen: Balmoral Castle.
Het Schotse kasteel van de Queen: Balmoral Castle.

Bij haar collega's keek Josephine af hoe alles te werk ging. "Ik deed alsof ik leidinggaf", aldus Josephine over de eerste weken van haar nieuwe baan. "Ik had geluk met de kamermeisjes want die wisten precies waar ze mee bezig waren en ze lieten zich niet afleiden door een nieuwe housekeeper." 

Een spel

Het werken op het kasteel was net een 'spel', maar wel een ernstige met een pittig randje. Hoewel het een droombaan was in een fantasiewereld, op een bijzondere plek, lag haar leven volledig in handen van de kasteeleigenaren. Mocht Josephine haar baan kwijtraken, dan zou zij namelijk ook haar huis kwijtraken, haar kinderen hun school, en dat gaf een donker randje. "Het was een sprookje met een boze wolf. Zolang je die goed toespreekt gaat het goed."  

Josephine werkte vijf jaar op Cliffrock Castle. Inmiddels is ze alweer een tijd terug uit Schotland en mist het nog regelmatig."Het is fijn om twee plaatsen te hebben die je thuis kan noemen." Over haar bijzondere tijd op het kasteel schreef Josephine drie boeken én sprak ze met ons!

Benieuwd naar wat Josephine ons nog meer allemaal verteld heeft? Luister hier dan snel verder naar het derde deel van de Blauw Bloed-podcast met Josephine Rombouts, of download hem in je favoriete podcast-app. Veel luisterplezier!

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister hier alle afleveringen terug!

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--