Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima bezoekt scholen met Oekraïense leerlingen

18 maart 2022 · Leestijd 2 min

Koningin Máxima heeft vrijdagmiddag een bezoek gebracht aan twee Haagse scholen waar les wordt gegeven aan onder anderen Oekraïense kinderen. De koningin ging samen met minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs langs bij basisschool De Vuurvlinder en het Diamant College, een school voor taalontwikkeling.

Op de basisschool zit een groep van twintig leerlingen bestaande uit drie kinderen die recent uit Oekraïne zijn gekomen, en twee Oekraïense leerlingen die al langer op school zitten en de Nederlandse taal beheersen. Máxima en de minister namen tijdens hun bezoek deel aan een taalspelletje met als thema kunst en emoties.

De koningin ging ook in gesprek met de directeur, adjunct-directeur, een interne begeleider en twee docenten van de school. Ze sprak daarbij over de capaciteit voor nieuwkomers, wachtlijsten en de kwaliteit van onderwijs.

Lees verder onder de foto's.

Nadat de koningin afscheid had genomen van de basisschoolleerlingen, ging ze met haar gezelschap te voet verder naar de tweede stop: het Diamant College. Op deze middelbare school zijn meerdere taalklassen speciaal voor vluchtelingen. Máxima en de minister werden hier door de directeur van de school ontvangen en bezochten daarna twee klassen.

In de eerste klas zaten kinderen die zeer recent naar Nederland zijn gekomen. Een van de Oekraïense kinderen uit die klas begon vrijdag bovendien voor het eerst op school. In de tweede klas, de middengroep, zaten leerlingen die de Nederlandse taal al beter beheersen. Zij vertelden aan Máxima onder meer wat ze later wilden worden. Afsluitend ging Máxima onder meer nog in gesprek met de ouders van de kinderen.

De laatste dagen staan voor Máxima grotendeels in het teken van Oekraïne, dat eind februari door Rusland werd binnengevallen. Zo ging ze vorige week met koning Willem-Alexander naar legerplaats Harskamp waar vluchtelingen van de oorlog worden ondergebracht. Woensdag ging ze naar vluchtelingen in de RAI in Amsterdam en vrijdagochtend lanceerde de koningin in Rijswijk een website voor Oekraïense vluchtelingen waar initiatieven, instanties en organisaties te vinden zijn die hen kunnen helpen.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--