Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima miste een oudere zus

9 maart 2021 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima vindt dat elk meisje een oudere zus nodig heeft, die raad en advies kan geven wanneer dat nodig is. Dat zei de koningin maandagmiddag aan het slot van een digitaal werkbezoek aan Elance Academy, een coachingsacademie voor meiden en jonge vrouwen, in Amsterdam.

Zelf heeft ze 'geen echt ouder zusje' gehad, aldus Máxima. Ze liet zich in een reeks virtuele rondetafelgesprekken bijpraten over het werk van het in 2010 door Aytun Aydin opgerichte Elance.

Het koninklijk bezoek was met opzet gepland op Internationale Vrouwendag en de koningin sloot het gesprek dan ook af door alle deelnemers - allemaal vrouwen - een "hele mooie Vrouwendag" toe te wensen. Elance heeft een hele reeks programma's ontwikkeld en opgezet om meisjes en jonge vrouwen in verschillende fasen van hun ontwikkeling een steuntje in de rug te geven.

Het gaat daarbij om coaching en het bieden van rolmodellen waardoor de 'meiden' - in de woorden van Aytun Aydin - de kans krijgen zich te ontwikkelen tot 'sterke vrouwen'. Veel meisjes vinden steun in de eigen omgeving en familie, maar dat geldt zeker niet voor iedereen en daar biedt Elance hulp. "Elk meisje heeft in haar leven wel eens een coach nodig", aldus Aydin, een opvatting die door Máxima werd gedeeld.

Ze hoopte dat de organisatie juist om die reden landelijk actief kan worden. Elance doet daarom ook mee aan het zogenoemde groeiprogramma van het Oranjefonds, waardoor uitbreiding naar andere steden mogelijk wordt. In 2018 werd door prinses Laurentien de vestiging in Den Haag geopend.

Gesprekken

Koningin Máxima sprak behalve met medewerkers van Elance ook met deelnemers en coaches van de verschillende programma's, zoals dat voor jonge meisjes (12-18 jaar) en dat van de groep tot 27 jaar. De accenten liggen bij de leeftijdsgroepen anders: het werken aan het zelfbeeld bij de jongere groep bijvoorbeeld en het helpen van het vinden van een balans tussen studie, werk en privé voor de wat oudere meisjes.

Sinds kort is er nog een nieuwe loot aan de stam: een programma om te helpen op de weg naar werk, waarbij speciaal wordt gekeken naar de technische sector waar veel werk is, maar waar vrouwen nog een ondergeschikte rol spelen.

De koningin vroeg tijdens het anderhalf uur durende werkbezoek vanuit de vergaderkamer van paleis Huis ten Bosch naar voorbeelden, deelde de eigen ervaring met het leren van Nederlands ("heel veel oefening") en wilde heel precies weten wat voor verschil de door Elance uitgezochte coaches en rolmodellen maakten in het leven van de 'meiden'.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--