Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima's modestijl: van prinses tot koningin

12 februari 2022 · Leestijd 3 min

Van burgermeisje tot koningin. De kledingstijl van Máxima is door de jaren heen enorm veranderd. Stijlmeester Bodo Breg laat ons de verschillen zien en vertelt alles over de signatuur van Máxima.

Máxima heeft haar signatuur de afgelopen 20 jaar heel zorgvuldig opgebouwd. Bodo Breg vertelt: "Met haar voorliefde voor mode, haar Argentijnse flair en haar lef heeft ze zich ontpopt tot een waar stijlicoon". 

Prinses

ANP-300996541.jpg

Het Nederlandse volk maakt kennis met Máxima bij de aankondiging van de verloving met kroonprins Willem-Alexander op 30 maar 2001. Gehuld in een elegante rode jurk maakt ze haar (televisie)debuut. 

ANP-302108191.jpg

Toen Máxima nog in Brussel woonde, heeft ze Edouard Vermeulen van het modelabel Natan leren kennen. Op haar eerste Koninginnedag draagt ze een ontwerp van dit Belgische modehuis. De start van de stijl van de prinses. 

ANP-301057019.jpg

Tijdens Koninginnedag 2004 draagt Máxima een spijkerjasje, een item dat veel Nederlandse vrouwen destijds ook in hun kast hebben hangen. Dit combineert ze met een losse lage paardenstaart en een speelse baret. Een outfit waarmee de prinses dicht bij het volk is komen te staan: een trend die zich alleen maar heeft doorgezet. 

Lees verder onder de foto. 

Máxima draagt het postzakjasje in New York in 2009.
Máxima draagt het postzakjasje in New York in 2009.

Via het bekende postzakjasje heeft Máxima haar weg gevonden naar het atelier van Jan Taminiau. De Nederlandse couturier heeft veel iconische jurken ontworpen waarin we Máxima de laatste jaren hebben gezien. 

Lees verder onder de foto. 

Koningin

pjimage-2.jpg

Bodo: "De status van Máxima als stijlicoon en de naam van Jan Taminiau worden definitief gevestigd op de inhuldigingsdag op 30 april 2013". Voor de gelegenheid liet Máxima drie nieuwe jurken ontwerpen: een poederroze jurk van Natan tijdens de abdicatie, een robijnrode jurk voor de festiviteiten na de inhuldiging én de koningsblauwe japon voor de inhuldiging.

Op Prinsjesdag in 2019, 2015 en 2013 droeg Máxima een ontwerp van Jan Taminiau.
Op Prinsjesdag in 2019, 2015 en 2013 droeg Máxima een ontwerp van Jan Taminiau.

Ambacht, symboliek en verwijzingen zijn drie pijlers waarop de couture van Jan Taminiau gebaseerd is. Volgens Bodo maakt dat de samenwerking met Máxima zo succesvol: "Het postzakjasje was een verwijzing naar de tijd dat er nog liefdesbrieven verstuurd werden. De Prinsjesdag-jurk was een verwijzing naar de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch en de cape dress die Máxima in Portugal droeg, had een duidelijke knipoog naar de Nederlandse vlag".

Ook deze prachtige avondjurken zijn ontworpen door Jan en zijn team. 

Lees verder onder de foto's.

Benieuwd wat Jan Taminiau ervan vindt om voor Máxima te mogen ontwerpen? Bekijk hier onze video

Make-up

pjimage-4.jpg

Ook de make-up van Máxima is in de loop der jaren veranderd. Waar ze vroeger koos voor alleen mascara en een lipgloss, zien we de koningin nu regelmatig met aangezette wangen, een smokey eye oogschaduw look en veel bronzing powder. Kortom, zegt Bodo: "Maxima begrijpt de kracht van make-up heel erg goed".

Meer beelden zien van de signatuur van Máxima? Bekijk het televisie-item hierboven terug!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--