Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima: VN-werk is nog belangrijker tijdens coronacrisis

24 oktober 2020 · Leestijd 2 min

Koningin Máxima is trots dat ze de afgelopen elf jaar deel heeft kunnen maken van de Verenigde Naties. In een videoboodschap in een speciaal NPO 1-programma rond de 75e verjaardag van de volkerenorganisatie zei ze dat er al veel is bereikt maar dat er ook nog veel te doen is, zeker in tijden van corona.

Máxima vertelde de kijkers dat ze zich als speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling van de VN al jaren inzet om alle mensen in de wereld toegang te laten krijgen tot financiële diensten. "Zodat iedereen veilig en gemakkelijk kan sparen, betalen en lenen. Zodat mensen zich kunnen verzekeren tegen onverwachte omstandigheden en kunnen investeren in hun leven en in hun toekomst. Zo staan mensen sterk in het leven, ook als het even tegenzit", aldus de koningin.

"We hebben inmiddels een enorme sprong vooruitgemaakt. Tien jaar geleden had nog maar de helft van de volwassen wereldbevolking toegang tot financiële diensten. Inmiddels is dat 70 procent", zo vervolgde Máxima. Het werk is volgens haar in het afgelopen jaar nog belangrijker geworden. "Ons werk is nu extra relevant geworden door de Covid-19-pandemie. Wie zijn het meest kwetsbaar? Dat zijn kleine ondernemers, mensen met een klein boerenbedrijf, mensen zonder vast inkomen en ook heel vaak vrouwen. Zij vallen in de 30 procent die we ook willen bereiken. We gaan door, net zo lang tot iedereen ter wereld toegang heeft en mee kan doen."

"75 jaar VN is een goed moment om tegen elkaar te zeggen: we hebben samen heel veel bereikt. Maar ook een moment om te zeggen: we moeten samen verder want er is nog heel veel te doen", besloot de koningin. "Wij hebben de VN hard nodig. Niemand kan het alleen."

In de uitzending werd ook een fragment van koning Willem-Alexanders videoboodschap van vorige maand uitgezonden. Deze sprak hij uit tijdens de bijzondere vergadering van de VN.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--