Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is de nieuwe koning van Maleisië

1 februari 2024 · Leestijd 2 min

In Maleisië is een nieuwe koning geïnstalleerd. De 65-jarige Ibrahim, voorheen sultan van Johor, is de zeventiende koning van het land, dat sinds 1957 een monarchie is.

Maleisië ligt in het zuidoosten van Azië en grenst onder andere aan Thailand en Indonesië. Het land bestaat uit negen deelmonarchieën en de hoofdstad is Kuala Lumpur.

Installatie

In het koninklijk paleis in Kuala Lumpur werd Ibrahim op 31 januari geïnstalleerd. Hij legde de eed af in het bijzijn van de overige sultans. Dat de 65-jarige Ibrahim de nieuwe koning zou worden, werd afgelopen oktober al aangekondigd. Verderop in dit artikel lees je hoe het verkiezen van de koning van Maleisië in zijn werk gaat. Voorafgaand aan zijn installatie vertelde Ibrahim aan de Singaporese krant The Straits Times dat hij van plan is een "actieve monarch" te zijn.

Lees verder onder de foto.

Koning Maleisië
De nieuwe koning van Maleisië ondertekent officiële documenten tijdens zijn installatie.

Verkiezing van de sultan

Alle Maleisische deelmonarchieën hebben een aparte sultan. De negen sultans kiezen om de vijf jaar een nieuw staatshoofd uit hun eigen groep. Meestal is dit geen verhitte discussie, maar wordt er aan de hand van een roulatiesysteem gekeken naar wie als volgende aan de beurt is.

Lees verder onder de foto.

Onafhankelijkheidsdag-Maleisië-sultan
Augustus 2023: de viering van onafhankelijkheidsdag in Maleisië met koning Abdullah. De Maleisiërs vieren de onafhankelijkheid van het Britse Rijk.

De sultan die uiteindelijk tot koning verkozen wordt, kan gedurende zijn koningschap geen sultan zijn van zijn eigen deelmonarchie. Daarom wordt er een regent aangewezen, die het werk van de sultan in de deelmonarchie op zich neemt.

Lees verder onder de foto.

Maleisië-sultans
Zeven sultans poseren voor de verkiezing van de nieuwe koning.

Naast negen sultans heeft Maleisië dus ook negen troonopvolgers, die later kans maken om koning te worden.

Nederlands tintje

De nieuwe koning van Maleisië is dus Ibrahim, die tot voor kort nog sultan van Johor was. Hij volgt hij de vorige koning Abdullah uit de staat Pahang op. In 2017 was de familie van Ibrahim in het nieuws, toen de Nederlander Dennis Verbaas met Aminah, de enige dochter van Ibrahim, trouwde.

Dennis is afkomstig uit Lisse en was voor zijn huwelijk een succesvol fotomodel in meerdere Aziatische landen. In 2020 werd het stel voor het eerst ouders van dochtertje Layla Sofiah. In 2022 volgde een zoon.

Dennis-Aminah

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--