Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Margarita deelt dierbare herinneringen aan grootouders Juliana en Bernhard

24 maart 2024 · Leestijd 3 min

Paleis Soestdijk in Baarn is een belangrijke plek voor prinses Margarita. Het was namelijk de voormalige woning van haar grootouders koningin Juliana en prins Bernhard. Ook zette de prinses haar eerste stapjes op Soestdijk en bracht ze een groot gedeelte van haar jeugd door op het paleis. Margarita vertelt graag over haar tijd op Soestdijk.

Sinds het overlijden van koningin Juliana en prins Bernhard in 2004, is Paleis Soestdijk niet meer in het bezit van de koninklijke familie. Verschillende familieleden komen er echter nog wel graag. Zo is prinses Beatrix er nog jaarlijks te vinden als het evenement rondom Het Oranjepad er plaatsvindt. Ook prinses Margarita nam afgelopen jaar een kijkje op Soestdijk. Tijdens haar bezoek haalde ze dierbare herinneringen op aan de tijd dat ze er nog met haar grootouders woonde.

Lees verder onder de foto.

margarita_soestdijk
Prinses Margarita wandelt door de voortuin van Paleis Soestdijk, 2023.

Dierbare herinneringen aan Juliana en Bernhard

Als prinses Margarita terugdenkt aan de bezoekjes aan haar grootmoeder Juliana, verschijnen er enorme legpuzzels in haar gedachten. "Van die legpuzzels met duizenden, duizenden stukjes, die normale mensen niet kunnen oplossen. Dat kon zij heel goed." Tijdens het puzzelen voerde Margarita boeiende gesprekken met haar oma. "Terwijl we stukjes aan het vinden waren, vertelde ze over Etrusken en de Nederlandse geschiedenis, over van alles."

Lees verder onder de foto.

margarita_juliana
Prinses Margarita (links), haar broers en zus, en oma koningin Juliana.

Ook met haar grootvader Bernhard beleefde Margarita mooie momenten op Soestdijk. Ze ging bij haar opa langs op op zijn werkkamer. Daar spraken grootvader en kleindochter over van alles en nog wat. De twee zagen elkaar niet alleen in de werkkamer van Bernhard. "Als ik hem niet kon zien omdat ik aan het paardrijden was, dan belde ik naar Soestdijk dat ik eraan kwam en dan reed ik met mijn paard naar het terras, wat aan zijn kantoor vastzat. Dan kwam hij even kijken met zijn twee hondjes en even een praatje maken", zo vertelt Margarita.

Ook leuk om te lezen: prinses Margarita laat zich uit over haar moeder en kinderen.

Ondeugende prinses

Verder deelt Margarita leuke verhalen over haar ondeugende belevenissen op Paleis Soestdijk. Zo gebeurden er in haar jonge jaren ook dingen die absoluut niet de bedoeling waren. De prinses herinnert zich dat zij en haar broers en zusje op het dak van Soestdijk klommen. "Dan zag de marechaussee dat we dat deden en die belde dan natuurlijk naar het paleis: 'Ze zitten weer op het dak'. Dat was niet zo handig van ons, want het was gewoon zichtbaar", vertelt Margarita lachend. Ook was er een kamer in het paleis waar zich een heel groot bad bevond. "Dat bad was interessant voor ons, want als je die vol liet lopen – dat duurde héél lang – dan kon je daar zwemmen."

Lees verder onder de foto.

Prinses Margarita en prins Jaime op het bordes van paleis Soestdijk tijdens de viering van
Prinses Margarita en prins Jaime op het bordes van paleis Soestdijk tijdens de viering van Koninginnedag (1978).

Beroemde grootouders

Prinses Margarita begrijpt goed dat er bepaalde belangstelling is voor het privéleven van haar bekende grootouders. Over haar oma, die van 1948 tot 1980 Koningin der Nederlanden was, zegt ze: "Heel veel mensen kennen haar als koningin, maar niet als vrouw. Dus om dan een beetje een inkijkje te krijgen in iemand die zo'n groot deel van ons leven ook aanwezig is geweest als koningin...dat is natuurlijk bijzonder boeiend, dat begrijp ik wel."

Irene_Juliana_1978
Prinses Irene en koningin Juliana, 1978.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--