Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margrethe bedankt op tv voor 'memorabele verjaardag'

17 april 2020 · Leestijd 2 min

Koningin Margrethe heeft dit jaar veel vreugde beleefd aan haar verjaardag. Die was "memorabel" geweest, zo zei de Deense vorstin in een uitzonderlijke televisietoespraak vanuit Fredensborg Slott, waar ze haar tachtigste verjaardag doorbracht.

Alle geplande festiviteiten konden vanwege de coronacrisis niet doorgaan, maar dat had tot nieuwe inzichten geleid. "Is het een lange en trieste dag geweest? Nee, helemaal niet. Integendeel, de dag heeft me zoveel vreugde gebracht en me verrijkt, meer dan ik kan zeggen."

"Het raakt me diep dat zovelen dit jaar ook met mij mee wilden vieren. Ik dank met heel mijn hart voor de groeten, voor de liederen en voor de wensen die vandaag vanuit alle delen van het koninkrijk naar mij zijn gestuurd. De vindingrijkheid en creativiteit van de Denen waren overweldigend. Velen hebben, ondanks hun eigen zorgen en verdriet, de tijd genomen om mij hun verjaardagsgroeten te sturen", zei Margrethe.

Gedenkwaardig

"Achteraf zal ik mijn verjaardag herinneren als iets unieks, een van de meest memorabele. Ook hier is gebleken dat wanneer de crisis ons treft, we ons kunnen en zullen verenigen in de gemeenschap - samen, maar op afstand."

De koningin sprak ook uitvoerig over de coronacrisis en de gevolgen voor de Deense samenleving, en ze riep de bevolking op om vol te houden. "Nu moeten we doorzetten, zodat we allemaal, groot en klein, jong en oud, de crisis goed kunnen doorstaan. Dan kunnen we terugkeren naar een Denemarken dat waarschijnlijk zal zijn veranderd, maar toch ons Denemarken zal zijn - geworteld in onze gemeenschap en met vertrouwen in elkaar."

"Mijn verjaardag was niet zoals ik me had voorgesteld, maar ik ben dankbaar voor wat het is geworden - bedankt aan iedereen die heeft geholpen om er een feestelijke en gedenkwaardige dag van te maken", besloot de koningin haar vijf minuten durende, rechtstreeks uitgezonden toespraak.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP / Foto: Kongehuset.dk - © Kim Refslund, DR.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--