Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margrethe en Frederik: de verschillen en overeenkomsten

13 januari 2024 · Leestijd 2 min

Koningin Margrethe geeft morgen na meer dan vijftig jaar het stokje over aan haar oudste zoon Frederik. Moeder en zoon zijn elk erg verschillend, maar er zijn ook meerdere overeenkomsten tussen de twee. In dit artikel bekijken we de verschillen tussen Margrethe en Frederik en hoe ze op elkaar lijken.

#1 Gezinsleven

Margrethe wordt in 1940 geboren als oudste dochter van koning Frederik IX en koningin Ingrid. Ze heeft twee jongere zussen en groeit daarmee op in een meisjesgezin. Frederik daarentegen heeft een jongere broer. Hij en Joachim worden allebei eind jaren 60 in Kopenhagen geboren. 

Margrethe en Frederik

#2 Buitenlandse partner

Zowel Margrethe als Frederik trouwen met iemand die niet Deens is. Koningin Margrethe ontmoet de Franse Henrik in Londen wanneer zij daar studeert. Het stel stapt in 1967 in het huwelijksbootje. Ook hun zoon Frederik wordt verliefd op een buitenlandse. Hij trouwt met de Australische Mary Donaldson. 

Margrethe en Henrik
Margrethe en haar echtgenoot Henrik.
Frederik en Mary

#3 Hobby's

Margrethe staat bekend als een creatieve koningin. Ze heeft veel getekend, decors ontworpen en ook de designs voor bijvoorbeeld balletkostuums gemaakt. Vorig jaar ontwierp ze nog de kostuums voor de Netflix-film Ehrengard. Frederik is iets minder kunstzinnig. Hij staat juist bekend als een sportfanaat. We zien hem dan ook regelmatig als sportieve prins tijdens bijvoorbeeld de royal run

Koningin_Margrethe_schildert_in_Frankrijk.jpg
Koningin Margrethe schildert in Frankrijk.
Frederik royal run

#4 Talen

Margrethe en Frederik spreken allebei meerdere talen, maar Margrethe spreekt er net één extra. Zo kan ze naast Deens en Engels ook Frans (haar echtgenoot Henrik was Frans), Zweeds en Duits. Frederik spreekt net als zijn moeder Deens, Engels, Frans en Duits. Alleen Zweeds heeft hij (nog) niet toe kunnen voegen aan het lijstje. 

Margrethe en Frederik

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--