Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margrethe geeft haar jaarlijkse nieuwjaarstoespraak

31 december 2020 · Leestijd 4 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koningin Margrethe heeft in haar lange nieuwjaarstoespraak die ze donderdagavond 'live' uitsprak vanuit paleis Amalienborg in Kopenhagen uitgebreid stilgestaan bij de corona-epidemie die het dagelijks leven in het afgelopen jaar volledig op zijn kop heeft gezet. Ze betrok de gevolgen ook op zichzelf.

"Vanwege corona is er veel afgelast. Bruiloften, kerkelijke bevestigingen en verjaardagen konden niet plaatsvinden zoals gepland. Mijn eigen tachtigste verjaardag kon ook niet gevierd worden zoals we hadden bedoeld. Maar nog nooit ben ik zo overweldigend en zo hartelijk gevierd als dit jaar. Die verjaardag zal als de meest gedenkwaardige in mijn geheugen staan. Ik dank u daarvoor met heel mijn hart", aldus Margrethe.

De koningin had grootse plannen voor een meerdaagse viering van haar mijlpaal op 16 april, met deelname van alle Europese gekroonde hoofden. De festiviteiten moesten worden afgelast, maar de Denen bedachten tal van alternatieven zoals het in het hele land in de buitenlicht zingen van een speciaal verjaardagslied. Vanuit Fredensborg Slot keek de jarige via de televisie naar het bijzondere huldeblijk.

Samen zijn

De pandemie en de daarmee gepaard gaande beperkingen brachten ook met zich mee dat Margrethe haar in Frankrijk wonende zoon prins Joachim lange tijd niet kon zien, ook niet nadat hij een bloedprop in de hersenen had gekregen en met spoed moest worden geopereerd. Pas nu heeft ze hem weer kunnen ontmoeten. "Ik heb net kerst gevierd met prins Joachim en prinses Marie en de kinderen. Het was een genoegen om weer samen te zijn en te zien hoe goed prins Joachim deze zomer van zijn ziekte is hersteld. De vele warme groeten en wensen die hij heeft ontvangen, hebben hem en ons allemaal diep geraakt."

"Ik heb ook kroonprins Frederik en kroonprinses Mary gezien tijdens de kerstvakantie met hun kinderen. Ze hebben een druk jaar achter de rug en hun vele taken moesten op een niet-traditionele manier worden opgelost. Het is nog steeds een genot om te zien hoe goed ze het doen", besloot Margrethe het familiehoofdstuk in haar traditionele nieuwjaarsgroet. "2020 zullen we niet vergeten. Het was een jaar van beproeving, maar we hebben laten zien dat we er staan als het er op aankomt en dat we ondanks ontbering en onzekerheid mooie momenten kunnen beleven."

Groenland en Faeröer

Koningin Margrethe en wijlen prins Henrik poseren bij een meer vlakbij het dorp Sissmiut tijdens een
Koningin Margrethe en wijlen prins Henrik poseren bij een meer vlakbij het dorp Sissmiut tijdens een bezoek aan Groenland in 2015.

De Deense koningin kondigde in haar speech aan dat ze van plan is komend jaar bezoeken te brengen aan Groenland en de Faeröer. 

"Ik kijk ernaar uit om de Faeröer weer te zien - de prachtige eilanden en de trotse mensen van de Noord-Atlantische Oceaan. Ik kijk uit naar de ontwikkeling die de samenleving heeft doorgemaakt sinds mijn laatste bezoek in 2016", aldus Margrethe, die in haar toespraak ook de gevolgen van de coronapandemie voor de toeristenindustrie van de eilanden aanstipte. "Deze staat bijna stil, met grote financiële verliezen tot gevolg."

Het bezoek aan Groenland staat in het teken van het eeuwfeest van het eerste koninklijke bezoek aan dit inmiddels autonome deel van het Deense koninkrijk. "In 2021 is het honderd jaar geleden dat koning Christian X en koningin Alexandrine met hun twee volwassen zonen, mijn vader kroonprins Frederik en prins Knud, naar Nuuk voeren en vervolgens naar Godthåb", zei de koningin.

"Het is ook de 300ste verjaardag van de komst van Hans Egede, een mijlpaaljaar voor zowel Groenland als Denemarken. Ik kijk ernaar uit om Groenland opnieuw te bezoeken en de Groenlanders weer te ontmoeten, zowel in Nuuk als op vele andere plaatsen", vervolgde Margrethe, verwijzend naar het zendingswerk van de Noors-Deense zendeling Hans Egede.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--