Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugblik: de verloving van prins Willem-Alexander en Máxima

30 maart 2024 · Leestijd 4 min

Op 30 maart 2001 kondigt toenmalig koningin Beatrix aan dat haar oudste zoon, prins Willem-Alexander, zich heeft verloofd met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Vandaag, precies 23 jaar later, kijken we terug op dit moment.

Verliefd

In 1999 ontmoet prins Willem-Alexander Máxima op een feestje in Sevilla. Het is naar eigen zeggen liefde op het tweede gezicht, en na urenlange belletjes over en weer en diverse ontmoetingen met elkaar in New York (waar Máxima in die tijd woont), slaat de vonk over. Tijdens een interview met de NOS in aanloop naar hun bruiloft in 2002 antwoordt Máxima "Nee" op de vraag of ze elkaar meteen leuk vonden. "Ik had zoiets van: wie is die man? Maar later is dat veranderd." In 2000 verhuist Máxima naar Brussel, om dichterbij Willem-Alexander te wonen. Ook begint ze op advies van prins Claus al snel met het leren van de Nederlandse taal.

Lees verder onder de foto.

Máxima in 1999 na een dag op haar werk bij de Deutsche Bank.
Máxima in 1999 na een dag op haar werk bij de Deutsche Bank.

Verloofd

Op 19 januari 2001 vraagt Willem-Alexander 'zijn' Máxima ten huwelijk en op 30 maart van dat jaar kondigt koningin Beatrix, met haar man prins Claus aan haar zijde, de verloving van haar zoon en Máxima aan. "Wij zijn als ouders bijzonder gelukkig met hun besluit hun leven verder met elkaar te delen", begint Beatrix haar aankondiging, die rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden. Zij en haar man prins Claus hebben Máxima naar eigen zeggen leren kennen als een "intelligente, moderne vrouw" die moedig is en trouw aan haar dierbaren.

Lees verder onder de foto.

Beatrix_Willem-Alexander_Maxima_Claus_bekendmaking_verloving_2001.jpg
Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, Máxima en prins Claus bij de bekendmaking van de verloving in 2001.

Het is geen makkelijke periode geweest voor haar zoon en zijn toekomstige vrouw, vanwege de rel die ontstond over het verleden van Máxima's vader en zijn rol in de regering van de Argentijnse dictator Videla. "Ze [Willem-Alexander en Máxima red.] zijn zich ervan bewust dat veel mensen in ons land begrijpelijke twijfels hebben over hun liefde. Die gevoelens hebben ze zorgvuldig meegewogen bij het nemen van hun beslissing." Koningin Beatrix roept op om Máxima de rust en de tijd te gunnen om ons land te leren kennen, zich hier thuis te voelen en "zo snel mogelijk Nederlands te worden". In de onderstaande video zie je hoe de aankondiging destijds verliep.

Ook leuk om te lezen: in 2021 gaat koning Willem-Alexander opnieuw op zijn knieën voor koningin Máxima.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Naar aanleiding van de bekendmaking van hun verloving geven Willem-Alexander en zijn aanstaande een eerste interview aan de pers, waarin ze direct erg open zijn over hun relatie. "Met zo'n beslissing ga je niet over één nacht ijs en zeker niet als je met zo'n beslissing iemand vraagt een groot deel van haar vrije, zelfstandige leven op te geven. Ik heb mij dan ook vele malen afgevraagd of ik haar dit kon aandoen. Telkens kwam ik tot de conclusie dat dit honderd procent het geval was", aldus prins Willem-Alexander.

Lees verder onder de foto.

Verloving Máxima en Willem-Alexander
De verloving van Willem-Alexander en Máxima.

Het is ook dit interview waarin Máxima direct de harten van veel Nederlanders voor zich wint, ondanks alle ophef rondom haar vader. Haar beheersing van de Nederlandse taal maakt indruk en natuurlijk is er die ene opmerking waarmee ze zich in één klap populair maakt: "Je was een beetje dom". Máxima maakt de opmerking naar aanleiding van een vraag over Willem-Alexanders uitlatingen over het verleden van haar vader. Hieronder vind je het eerste interview van de net verloofde Willem-Alexander en Máxima met de pers. Het stuk met daarin de inmiddels beroemde opmerking begint rond minuut 24.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Getrouwd

Het paar wacht na de aankondiging nog even met trouwen. Máxima moet de Nederlandse taal nog beter onder de knie krijgen en ze willen prins Constantijn en Laurentien eerst alle ruimte geven om hun huwelijk te vieren. Met kennismakingsbezoeken door het hele land leert Máxima haar nieuwe thuis wat beter kennen en kan Nederland de toekomstige koningin welkom heten.

Lees verder na de foto.

Willem-Alexander en Máxima in de Keukenhof. Het is het eerste openbare optreden van Máxima na de
Willem-Alexander en Máxima in de Keukenhof. Het is het eerste openbare optreden van Máxima na de verloving.

Een jaar na hun verloving trouwen de twee met elkaar, op de bijzondere datum 02-02-2002. Overigens zonder Máxima's vader, die vanwege alle ophef rondom zijn verleden niet aanwezig is bij het huwelijk van zijn dochter. Ruim 6 miljoen televisiekijkers zien hoe de toekomstige koning en koningin van Nederland elkaar het jawoord geven. De rest is geschiedenis: Willem-Alexander en Máxima zijn inmiddels 22 jaar getrouwd, hebben drie dochters en zijn nog altijd gelukkig met elkaar.

Getrouwd! Kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima geven elkaar het ja-woord in de Beurs
Getrouwd! Kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima geven elkaar het jawoord in de Beurs van Berlage in Amsterdam (2002).

Bronnen: APN, YouTube Koninklijk Huis

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--