Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margrethe markeert regeringsverjaardag in stilte

15 januari 2021 · Leestijd 2 min

De Deense koningin Margrethe heeft donderdag haar regeringsverjaardag in alle rust gevierd. Margrethe kwam precies 49 jaar eerder op de troon door het overlijden van haar vader koning Frederik IX. Die stierf twee maanden voor zijn 73e verjaardag en niet lang voor de viering van zijn zilveren regeringsjubileum.

Om Margrethe op de troon te laten komen, had Denemarken in 1953 na een referendum de grondwet en opvolgingsregels aangepast. Dit tot chagrijn van Frederiks jongere broer kroonprins Knud, die daardoor werd gepasseerd.

Margrethe (80) heeft de regeringstijd van haar vader inmiddels lang overtroffen. In de Deense geschiedenis is ze de op één na langst regerende monarch. Het record staat op naam van Christian IV die maar liefst zestig jaar regeerde. Om dat te evenaren moet Margrethe nog tot 2032 doorgaan.

Voorlopig echter richt ze zich op haar eigen gouden jubileum volgend jaar, in de hoop dat het coronavirus dan geen spaak in de wielen van de festiviteiten steekt, zoals afgelopen jaar gebeurde bij de viering van de tachtigste verjaardag van de koningin.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--