Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margrethe viert eeuwfeest in bijzijn van kleinzoon

14 juni 2021 · Leestijd 2 min

De Deense koninklijke familie heeft zondagochtend het eeuwfeest rond de aansluiting van Zuid-Jutland bij Denemarken afgetrapt. Dat gebeurde bij Frederikshøj ten zuiden van Kolding, waar koningin Margrethe met haar zoon kroonprins Frederik en kleinzoon Christian per koets de oude grens overstaken.

Op dezelfde plaats stak Margrethes grootvader koning Christian op 15 juni 1920 na de hereniging de grens over. Hij werd daarbij vergezeld door zijn zonen Frederik en Knud. In de koets, die ook zondag werd gebruikt, zat zijn vrouw koningin Alexandrine.

Na de rit, in een zonovergoten maar winderig Denemarken, stapten Margrethe, Frederik en Christian uit. De koningin had een grote witte hoed op en moest een aantal keer naar haar hoofd grijpen om te voorkomen dat haar hoofddeksel wegwaaide. In haar toespraak haalde Margrethe aan dat er in honderd jaar tijd veel gebeurd is en dat het nu aan de jongere generatie is om "het werk voort te zetten".

Dat was mogelijk een verwijzing naar het feit dat de 15-jarige prins Christian zondag voor het eerst in actie komt als 'werkend' lid van de koninklijke familie.

Eigenlijk zou het feest vorig jaar al worden gevierd maar vanwege de coronacrisis kon dat niet doorgaan. "De viering was een van de hoogtepunten van het jaar waar ik het meest naar had uitgekeken", aldus de koningin. De vreugde was volgens haar dan ook groot dat de festiviteiten nu alsnog plaatshebben.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--