Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margrethe viert haar jubileum ingetogen met familie

14 januari 2022 · Leestijd 3 min

Denemarken heeft op ingetogen wijze het gouden regeringsjubileum van koningin Margrethe gevierd. Dat begon met een viering in het parlement en een speciale vergadering van de Raad van State, waarna een eenvoudige ceremonie volgde in de kathedraal van Roskilde.

De 81-jarige Margrethe zit vrijdag precies vijftig jaar op de troon. In 1972 werd ze staatshoofd nadat haar vader Frederik IX overleed. Vanwege de coronapandemie zijn de grootste festiviteiten uitgesteld tot de zomer, maar Denemarken wilde deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij laten gaan.

In het parlementsgebouw in de hoofdstad Kopenhagen werd koningin Margrethe toegesproken door premier Mette Fredriksen en parlementsvoorzitter Henrik Dam Kristensen. "We kunnen de dag helaas minder uitbundig vieren dan we hadden gewild", zei de voorzitter in zijn speech, waarin hij de vorstin feliciteerde met deze bijzondere dag.

Onder de aanwezigen waren ook kroonprins Frederik en kroonprinses Mary, prins Joachim en zijn vrouw prinses Marie - die in Parijs wonen - en prinses Benedikte, een jongere zus van Margrethe.

Lees verder onder de foto's.

Het gezelschap vertrok daarna met de koninklijk trein naar de stad Roskilde om koning Frederik IX en koningin Ingrid te herdenken. Bij het graf van hun ouders legde Margrethe samen met een licht geëmotioneerde Benedikte een krans.

Daarna was het de beurt aan de zonen van de koningin, Frederik en Joachim, om hun eer te bewijzen aan hun overleden grootouders door het leggen van een bloemenkrans. De ceremonie werd op de Deense televisie uitgezonden.

Je leest meer onder de foto's.

De jubilerende vorstin blikte vorige week in een interview met het Deense Billed-Bladet terug op de tijd waarin ze de troon besteeg. Ze was op dat moment een 31-jarige vrouw en moeder van twee jongens. "Mijn vader wilde altijd heel graag dat ik hem ooit op zou volgen. Hij was ontzettend trots op die gedachte", zei ze tegen het blad.

Felicitaties en cadeautjes

De Zweedse koning Carl Gustaf, die volgend jaar zijn 50-jarig regeringsjubileum viert, heeft zijn collega Margrethe gefeliciteerd met een telegram. "Ik stuur mijn oprechte felicitaties, ook namens het Zweedse volk", schrijft Carl Gustaf. "Deze feestdag herinnert ons aan onze gezamenlijke geschiedenis die zowel onze families als onze landen verenigt." Ook zegt hij het jammer te vinden dat hij en koningin Silvia niet bij de feestelijkheden kunnen zijn vanwege de coronapandemie.

De nationale bank van Denemarken heeft speciaal voor het gouden regeringsjubileum een herdenkingsmunt uitgebracht. De munt is er in drie versies: een zilveren van 500 Deense kroon en twee soorten van 20 Deense kroon.

Naast de speciale munt wordt de koningin ook geëerd met een postzegelvel. Hierop is de vorstin twee keer afgebeeld. Aan de ene kant een jonge versie, als pas benoemd staatshoofd, en aan de andere kant als huidige koningin. Tussen de gezichten in is het koninklijke wapen afgebeeld.

Bron: ANP / Foto's: ANP en Det Danske Kongehus

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--