Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margrethe zit Deense Raad van State voor op Christiansborg Slot

8 oktober 2020 · Leestijd 2 min

Een dag na de opening van het Deense parlement zijn bijna alle ministers onder leiding van koningin Margrethe woensdag bijeengekomen op Christiansborg Slot. In totaal waren achttien van de twintig ministers aanwezig en gaf ook kroonprins Frederik met zijn vrouw kroonprinses Mary acte de présence.

Meestal wordt de vergadering van deze Raad van State gehouden in de gelijknamige zaal in Christiansborg Slot, maar de vergadering van woensdag verliep iets anders. Om te kunnen voldoen aan het houden van voldoende afstand tussen de gesprekspartners, moest de vergadering worden verplaatst naar de iets grotere Tafelzaal. Het was de eerste keer dat de vergadering in die zaal gehouden werd.

Het belangrijkste tijdens de vergaderingen van de Deense Raad van State is het goedkeuren van de wetsvoorstellen die door het parlement zijn ingevoerd. Ook worden er wetsvoorstellen aan Margrethe voorgelegd die de overheid nog in wil brengen.

De Raad van State komt zo'n zes keer per jaar bijeen. Dat betekent echter niet dat dan pas alle wetsvoorstellen aan de koningin worden voorgelegd. Dat kan vaak niet wachten tot de volgende vergadering, waardoor Margrethe ze vaak tussentijds al onder ogen krijgt.

Opening parlement

Koningin Margrethe woonde dinsdag samen met kroonprins Frederik, kroonprinses Mary en prinses Benedikte de opening van de Folketing, het Deense parlement, bij. In de Deense grondwet is vastgelegd dat die altijd plaatsvindt op de eerste dinsdag van oktober. 

De coronamaatregelen zorgden voor een opvallend tafereel. Bij aankomst begroette Margrethe haar jongere zus Benedikte niet met een handdruk of omhelzing, maar blies ze een kus naar haar. 

Bron: ANP / Foto's: Kongehuset.dk en ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--