Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Mary brengt op déze manier een lieve ode aan koning Frederik

29 april 2024 · Leestijd 2 min

De Deense koningin Mary is een nieuw juweel rijker en het betreft een bijzonder exemplaar. Op het nieuwe galaportret van de koningin draagt zij een diamanten broche met een speciale inhoud – en het heeft alles te maken met haar man.

Het Deense hof deelde vorige week de eerste staatsieportretten van koning Frederik en koningin Mary. En op die foto's is ons een mooi detail opgevallen. Op de borst draagt koningin Mary namelijk een briljant diamanten miniatuurportret van koning Frederik met een strik van de Orde van Dannebrog-lint.

Miniatuurportret koning Frederik

Al generaties lang bestaat er in Denemarken een traditie dat vrouwelijke leden van de koninklijke familie een miniatuurportret van de vorst dragen. Zo droeg de koningin in haar tijd als kroonprinses een portret van koningin Margrethe.

Door de troonswisseling heeft koningin Mary nu een miniatuurportret van koning Frederik ontvangen. Mary kan haar man dus voortaan heel dichtbij dragen. Het portret van Frederik is gemaakt door de Britse kunstenaar Tom Mulliner en is omvat in een gouden lijst met schitterende diamanten. Een juweel dat voor bijzondere gelegenheden uit de kast wordt gehaald.

Lees verder onder de foto.

hmdronningen2024
Staatsieportret koningin Mary.

Rijke historie

Het frame is ooit gemaakt voor keizerin Amelie van Brazilië, zo valt te lezen op de website van het Deense hof. Omdat de keizerin kinderloos was, werd het frame doorgegeven aan de zus van de keizerin, koningin Josefina van Zweden. Later werd de lijst doorgegeven aan de kleindochter van koningin Josefina, de latere koningin Lovisa van Denemarken, en zij was daarmee de eerste Deense koningin die een portret van de Deense soeverein in deze speciale lijst droeg. Later droegen koningin Alexandrine en koningin Ingrid de lijst tijdens het bewind van hun echtgenoten, en van 1972 tot de troonopvolging in januari 2024 droeg koningin Margrethe de lijst met een portret van haar vader, Frederik IX.

Koningin Margrethe van Denemarken
Op de linkerschouder hangt de lijst met daarin een portret van haar vader.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--