Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo hecht is koningin Máxima met haar moeder

8 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Binnen de Argentijnse cultuur wordt familie als een van de belangrijkste dingen gezien. Het is dan ook niet heel gek dat Máxima van jongs af aan al een hechte band heeft met haar moeder Maria del Carmen Cerruti. De laatste jaren woont moeder Maria niet bepaald bij haar dochter om de hoek, want zij blijft in Argentinië wonen terwijl dochterlief naar Nederland verhuist. Lees hier hoe moeder en dochter ondanks de afstand toch een hechte band onderhouden.

Maria zorgt, net zoals vele andere moeders, ervoor dat ze niks belangrijks mist in het leven van haar dochter en kleindochters. Daarom is ze bij veel belangrijke momenten aanwezig zoals speciale verjaardagen en de doop van de drie prinsessen. 

ANP-315733993
Koningin Máxima, Koning Willem-Alexaner, prinses Beatrix en Maria del Carmen Cerruti en Jorge Zorreguieta bij het concertgebouw in Amsterdam ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van Máxima.
Ouders_Máxima_Beatrix
De ouders van Máxima en (toen nog) koningin Beatrix bij de doop van Amalia.
ANP-306471239
De doop van prinses Ariane.
ANP-301433178
De doop van prinses Alexia.

Zo moeder, zo dochter

Máxima's moeder Maria was ook tijdens Prinsjesdag 2018 aanwezig samen met broer Juan. De twee werden gezien bij Paleis Noordeinde, waar ze zaten te wachten tot koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Glazen Koets binnenstapten. Hier werd duidelijk dat Amalia, Alexia en Ariane niet de enige zijn die graag rondkijken in de koninklijke garderobe van de koningin. Maria droeg namelijk een jurk die Máxima ook eerder tijdens een staatsbezoek aan India droeg.

ANP-361306359
Maria del Carmen Cerruti, en Maxima haar broer Juan Zorreguieta Lopez bij Paleis Noordeinde tijdens Prinsjesdag.
Maxima 2007 India
Máxima droeg de witte jurk van Prada in 2007 tijdens een staatsbezoek aan India.

Op haar beurt leent Máxima ook weer dingen van haar moeder, bijvoorbeeld recepten. In 2020 deelde Máxima voor haar verjaardag het recept van haar favoriete Argentijnse koekjes: Alfajores van dulce de leche. ''Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel," aldus de koningin. 

Maxima koekjes paleis

Op bezoek in Nederland

In dat jaar was het makkelijk voor de koningin om recepten en uitwisselen, want moeder Maria woonde tijdens de pandemie een aantal maanden bij de Oranjes in huis. Maria was begin maart naar Nederland gekomen om op haar kleindochters te passen terwijl Willem-Alexander en Máxima voor een staatsbezoek in Indonesië waren. Toen het koningspaar terugkwam, brak wereldwijd de coronacrisis uit en kon Máxima's moeder niet terug naar Argentinië.

"Ik heb een schat van een schoonmoeder," zei Willem-Alexander. Daaruit kunnen we opmaken dat haar lange verblijf wat hem betreft geen probleem was. Ook voor zijn dochters was het leuk om haar nu beter te leren kennen, zo concludeerde hij destijds. 

Ondanks de het vele aantal besmettingen in Argentinië, koos Maria er in de zomer van 2020 toch voor om terug te keren naar haar land. " Ze is weer thuis, alles is goed en wel, ze miste haar leven daar. Je verlangt toch ook naar je eigen huis, maar we hebben een fantastische tijd samen gehad,'' vertelt Máxima. 

Maxima met broer
Máxima in 1974 met haar moeder Maria del Carmen en broertje Martin.

Uit deze interviews kunnen we de conclusie trekken dat koningin Máxima een hechte band heeft met haar moeder Maria. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--