Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een kijkje achter de schermen: de verschillende rollen van koningin Máxima

23 november 2023 · Leestijd 3 min

Nieuwsgierig naar wat koningin Máxima allemaal doet op een dag? In dit artikel onthullen we alle officiële taken van onze koningin. Van staatsbezoeken tot sociaal ondernemerschap, Máxima's werkzaamheden zijn erg divers. Kom meer te weten over haar betrokkenheid bij uiteenlopende organisaties.

Klaar om te ontdekken hoe deze koningin haar stempel drukt op de wereld? Lees dan snel verder!

Lees verder onder de foto.

hoedjes-prinsjesdag-header

#1 Het representeren van Nederland

Als koningin heeft Máxima een aantal formele taken en verantwoordelijkheden die ze uitvoert namens het Nederlandse volk. Eén van de taken is het representeren van Nederland. Willem-Alexander vertegenwoordigt samen met Máxima Nederland tijdens staatsbezoeken aan andere landen. Ook ontvangt ze buitenlandse staatshoofden en andere prominente mensen in Nederland. Dit draagt bij aan de internationale relaties en het versterken van de band tussen Nederland en andere landen.

Lees verder onder de foto.

Maxima bezoekt de Golden Gate bridge
Maxima bezoekt de Golden Gate bridge.

Verder is koningin Máxima actief betrokken bij meerdere sociale vraagstukken, zowel nationaal als internationaal. Ze zet zich tegenwoordig in voor thema's als inclusiviteit, ondernemerschap, financiële onafhankelijkheid en onderwijs. Dit leidt tot positieve veranderingen op maatschappelijk gebied in binnen- en buitenland. 

Lees verder onder de foto.

Máxima Davos januari 2023

#2 Overleggen met staatshoofden

Koningin Máxima speelt daarnaast een belangrijke rol bij het aanmoedigen van diplomatieke betrekkingen van Nederland die vaak tijdens staatsbezoeken ter sprake komen. Haar intelligentie, talenkennis en uitstraling maken haar een uitstekende gesprekspartner voor buitenlandse staatshoofden en andere prominente mensen. Makkelijk gaat dat ook, want de koningin spreekt meerdere talen (namelijk, Spaans, Nederlands en Engels). Hierdoor kan Máxima gemakkelijk praten met staatshoofden. 

Lees verder onder de foto.

toast_staatsbanket_staatsbezoek_Frankrijk_Máxima_Macron_Willem-Alexander_Brigitte
Tijdens het staatsbezoek van Frankrijk aan Nederland, toasten de genodigden na de speech met elkaar.

Die gesprekken gaan niet alleen over de nodige glitter en glamour. De koningin heeft namelijk veel kennis van financiën en economie, wat positief is voor de economische samenwerking tussen Nederland en andere landen. De koningin zet zich in voor ondernemers en streeft ernaar dat iedereen wereldwijd toegang heeft tot financiële diensten. Vooral kwetsbare groepen zoals vrouwen en jongeren. Maar ook in Nederland komt haar kennis over dit onderwerp van pas. Zo is Máxima betrokken bij het project SchuldenlabNL, dat dit jaar vijf jaar bestaat.

Lees verder onder de foto.

maxima-hout-header

#3 Ambassadeur van de VN

Naast haar formele taken als koningin, is Máxima ook als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties op het gebied van inclusieve financiering voor ontwikkeling. In deze rol zet ze zich in voor wereldwijde financiële inclusie door middel van beleidsadvies, pleitbezorging en partnerschappen met relevante stakeholders. Haar expertise op dit gebied wordt erkend en gewaardeerd door internationale organisaties en regeringen over de hele wereld. Vorige maand bezocht Máxima voor de Verenigde Naties Kenia.

Máxima_Kenia
Maxima-VN-2022

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--