Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima spreekt met Universiteit Utrecht over welvaart

16 februari 2021 · Leestijd 2 min

Koningin Máxima heeft dinsdag een digitaal werkbezoek gebracht aan de Universiteit Utrecht. Ze sprak met onderzoekers over het begrip brede welvaart, een manier om welvaart breder te beschouwen dan puur het bruto binnenlands product.

In ruim een uur werd Máxima bijgepraat over de zogeheten Brede Welvaartsindicator, waarmee de welvaart van Nederlanders kan worden gemeten. Daarbij hoorde ze dat allerlei factoren zoals gezondheid, veiligheid, werk en milieu invloed kunnen hebben. De indicator kan dienen als een soort kompas voor overheidsinstanties bij besluitvorming.

In tijden van corona kwam uiteraard ter sprake hoe de coronacrisis van invloed zou kunnen zijn op de welvaart. De koningin vroeg zich daarbij af op welke manieren corona los kan worden gelaten en welke herstelregelingen er moeten worden gedaan die uiteindelijk de welvaart op een positieve manier beïnvloeden. Ze stipte daarbij aan dat er in alle opzichten zo min mogelijk mensen moeten worden benadeeld.

Máxima haalde in het gesprek ook haar beroemde uitspraak "de Nederlander bestaat niet" uit een toespraak uit 2007 aan, toen het ging over de invloed van cultuur en tradities op de welvaart. Ze zei destijds dat Nederland qua cultuur te veelzijdig is om in één cliché te vatten. Volgens de koningin zijn tradities belangrijk voor veel Nederlanders, maar in welke mate dat van invloed is op welvaart was volgens de onderzoekers minder goed te onderzoeken.

In onder meer de regio Veenendaal wordt inmiddels dankbaar gebruik gemaakt van de Brede Welvaartsindicator, zo hoorde de koningin. Het wordt bijvoorbeeld ingezet om beleid te verbeteren en hoe economische impulsen voor meer welvaart voor inwoners kunnen zorgen.

Screenshot_werkbezoek_2.JPG
Screenshot_werkbezoek_3.JPG

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--