Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima springt in de bres voor rechtvaardiger wereld

1 mei 2020 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima probeert tijdens de huidige coronacrisis ook haar werk als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties in stand te houden. Reizen is er voorlopig niet bij. Videobellen en videoconferenties moeten ervoor zorgen dat de vooruitgang die de laatste jaren is geboekt bij het toegankelijk maken van financiële diensten niet verloren gaat door de economische crisis die hand in hand gaat met de pandemie.

Vanuit paleis Huis ten Bosch vergaderde Máxima donderdag met haar klankbordgroep, zo liet haar kantoor in New York weten via Twitter. De klankbordgroep geeft advies over de strategie, deelt kennis en kijkt mee bij de werkzaamheden van Máxima als VN-gezant. Donderdag vertelde iedereen over zijn of haar werk tijdens de coronacrisis, en hoe gereageerd moet worden op de gevolgen daarvan.

Koningin Máxima had zich daarover vorige week al uitgesproken. Het effect van de crisis en de daarmee gepaard gaande maatregelen is desastreus voor mensen die werken in de formele, maar vooral ook in de informele economie, zo schreef Máxima.

Een zaak van levensbelang

Groepen in de maatschappij die het al moeilijk hadden, en die weinig of geen toegang hebben tot financiële diensten, worden extra hard getroffen: vrouwen, mensen met lage inkomens, en kleine bedrijven.

Dat er wel toegang komt is van levensbelang. Máxima dacht daarbij in het bijzonder aan mensen in de gezondheidszorg, die hun salarissen op tijd en liefst digitaal moeten ontvangen. Maar dat geldt voor meer mensen. Regeringen zouden hun bijstand ook op die manier moeten betalen. Dan hoeven mensen niet in de rij te gaan bij een bank, als ze al naar buiten mogen of kunnen.

Zaken als bescherming van spaargeld, de mogelijkheid om te sparen en een (gezondheids)verzekering af te sluiten, verdienen volgens Máxima ook extra aandacht. De crisis heeft aangetoond hoe noodzakelijk die zijn voor iedereen.

Koningin Máxima had in haar VN-rol begin maart in Jakarta, aan de vooravond van het staatsbezoek aan Indonesië, voor het laatst fysieke bijeenkomsten. In januari was ze ook in Davos, maar de gebruikelijke landenbezoeken zijn van de agenda afgevoerd.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--