Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima: vakantie Griekenland doet pijn in mijn hart

17 mei 2021 · Leestijd 2 min

De veelbesproken herfstvakantie naar Griekenland doet koningin Máxima "pijn in mijn hart". Dat zei ze in het verjaardagsinterview met Matthijs van Nieuwkerk dat maandagavond op NPO 1 werd uitgezonden. Máxima bestempelde de afgebroken vakantie als "een inschattingsfout" en "niet solidair".

"Ik werk heel hard om dingen te bereiken. Dat een vakantie die eigenlijk voor ons niet zoveel betekende zoveel doet, dat doet mij pijn", aldus Máxima. Het koninklijk gezin vertrok afgelopen najaar voor een herfstvakantie naar Griekenland, een paar dagen nadat premier Mark Rutte Nederland had opgeroepen niet de grenzen van de toen geldende coronamaatregelen op te zoeken.

Door toch het regeringstoestel naar Griekenland te pakken, deed het koninklijk gezin dat wel, vonden veel Nederlanders. "Het mocht nog steeds", zei Máxima in het interview ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag. "Griekenland was een geel land en wij gingen naar ons eigen huis en vanuit daar werken." Het koningspaar focuste vanaf het begin van de coronapandemie "altijd op wat nog steeds kon, niet op wat niet kon". "In het denken in mogelijkheden en niet in beperkingen hebben we een inschattingsfout gemaakt. Het mocht. Het was alleen niet solidair."

Speedboot

Als gevolg van onder meer de ontstane ophef rondom de Griekenlandvakantie kelderde de populariteit van de Oranjes in Nederland. Hoewel de koningin zegt zich niet te focussen op de populariteitscijfers, ziet ze wel een reden om nog meer nadruk op het werk van de familie te leggen. "Hoge bomen vangen veel wind", concludeerde Máxima toen Van Nieuwkerk haar vroeg naar de nieuwe speedboot, waarvoor in crisistijd veel geld werd uitgetrokken omdat "mijn man die heel graag wilde hebben".

"Ik gun het hem", zei Máxima over de boot. "Maar dat mag niet afdoen aan al dat werk dat hij voor Nederland doet. Dat mensen iets over ons willen zeggen is inherent aan onze positie en dat zal altijd zo zijn. We moeten gewoon blijven focussen op ons werk en naar onze toekomst kijken."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--