Koningin Máxima's werkdag: twee bezoeken, twee outfits
Koningin Máxima heeft dinsdagochtend in het dorpshuis van Austerlitz een bijeenkomst over passende zorg bijgewoond. Tijdens het werkbezoek volgde de koningin enkele gesprekken over hoe er een brug geslagen kan worden tussen de bekende, formele en informele zorg, waarbij burgers binnen hun eigen gemeenschap zelf met zorginitiatieven komen.
De bijeenkomst werd georganiseerd door Zorginstituut Nederland en Nederland Zorgt Voor Elkaar. Het eerste instituut is de overheidsorganisatie die het basispakket van de zorgverzekering samenstelt en de tweede instantie is een landelijk netwerk van lokale burgerinitiatieven voor steun aan buurt- of dorpsgenoten. Aanleiding is de toenemende druk waaronder de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van zorg door onder meer vergrijzing en personeelstekorten zijn gekomen.
Tekst gaat verder onder de foto's.
Door die druk op de formele zorg, ontstaan in buurten en dorpen steeds vaker initiatieven waarin burgers elkaar zorg bieden en zich richten op welzijn en wonen. Omdat deze zogenaamde informele zorg en de formele zorg elkaar nog niet altijd weten te vinden, is samenwerking essentieel. In het Utrechtse Austerlitz luisterde de koningin naar praktijkvoorbeelden. Tijdens de bijeenkomst gingen vertegenwoordigers van de formele en informele zorg in gesprek met wetenschappers en kritische denkers over het zorgstelsel.
Tekst gaat verder onder de foto's.
Den Haag
Koningin Máxima reisde dinsdagmiddag door naar Den Haag. Zij vindt het "spannend" dat de stichting Méér Muziek in de Klas zich gaat inzetten voor onder meer een breder cultureel aanbod voor scholieren. Dat vertelde ze in Kindcentrum O3 waar zij als erevoorzitter van de stichting het startschot gaf voor het programma Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving.
Tekst gaat verder onder de foto.
Waar de stichting zich eerder richtte op muziekonderwijs voor basisschoolleerlingen, doet het dat nu met meer disciplines zoals dans, koken en beeldende vorming voor leerlingen van basis-, speciaal- én middelbaar onderwijs. Daarnaast kunnen scholieren ook buiten school deel gaan nemen aan projecten. De stichting komt daarmee tegemoet aan vragen vanuit het land, zei de koningin. Zij vertelde dat zij de afgelopen jaren vaker hoorde dat projecten "meer disciplines nodig hebben om echt alle talenten van de kinderen te kunnen ontwikkelen".
Tekst gaat verder onder de foto's.
De koningin vertelde dat zij de stichting Méér Muziek in de Klas rond haar veertigste verjaardag heeft bedacht. "Dat is nu 12 jaar geleden voor iedereen die het wil weten". Ze is dankbaar voor wat de stichting tot dusver heeft bereikt. Dat zich nu de volgende stap aandient, maakt haar "hartstikke trots, maar ik vind het ook heel spannend".
Tekst gaat verder onder de foto's.
Vlak voordat zij het startschot gaf, liep de koningin samen met onderwijsminister Dennis Wiersma en de Haagse burgemeester Jan van Zanen een rondje over het plein van O3, waar kinderen aan het koken, schilderen, dansen en toneelspelen waren. De koningin stopte overal even en maakte met sommige kinderen ook een praatje. Die vonden dat geweldig, bleek wel uit het gejoel dat ontstond zodra Máxima zich omdraaide en naar een volgende discipline liep. Een van de dansers die na hun optreden een 'boks' kreeg van de vorstin, riep haar hand "nooit meer te wassen".
Beeld: @koninklijkhuis & ANP