Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zieke Mette-Marit: ''Ik moet leren leven met de beperkingen die ik heb''

5 november 2023 · Leestijd 3 min

Vijf jaar geleden kreeg Noorse kroonprinses Mette-Marit te horen dat ze een variant van longfibrose heeft. Dit veranderde het leven van de prinses enorm. “Ik had gewild dat het niet zo was”, zegt kroonprins Haakon over de chronische ziekte van zijn vrouw.

Kroonprinses Mette-Marit lijdt aan een ongebruikelijke variant van longfibrose: een ziekte waarbij zuurstof niet goed opgenomen wordt en patiënten benauwd of kortademig kunnen worden. De ziekte kan ook leiden tot een vermindering van de gemiddelde levensverwachting.

Vervelend nieuws voor Mette-Marit

Omdat de longfibrose gevolgen ging hebben voor haar agenda, besloot de kroonprinses in 2018 het nieuws naar buiten te brengen. Sindsdien doet de kroonprinses het rustiger aan. "Mijn doel is nog steeds om zoveel mogelijk te werken en zoveel mogelijk aan officiële gelegenheden deel te nemen", zei ze destijds. 

In het openbaar spreekt Mette-Marit bewust niet heel vaak over haar ziekte omdat ze er niet te veel de aandacht op wil vestigen. "Ik ben me erg bewust van mijn gezondheidstoestand, maar ik wil niet dat die zoveel aandacht van buitenaf krijgt."

Lees verder onder foto.

ANP-469460542

"Ik wilde dat het niet zo was"

"Ik had gewild dat het niet zo was", zegt Haakon over de ziekte van zijn vrouw. Hij en Mette-Marit houden er zoveel mogelijk rekening mee en concentreren zich op de dingen die ze wel kunnen doen. "Op die manier kunnen we het beste van de situatie maken", vertelde hij recentelijk in een interview.

Lees verder onder de foto.

ANP-375107588

Door de ingrijpende ziekte en de bijwerkingen van de medicijnen is de Noorse kroonprins Haakon steeds vaker alleen op pad. "Ze zit nu in een hele goede periode en dat is al een hele tijd zo. Dus dat is geweldig", zegt Haakon in een interview deze zomer. "En als het op een dag niet zo is, moeten we er op dat moment goed mee om kunnen gaan. Daarna gaat het misschien weer wat beter. Het gaat op en neer." 

Maar aan het eind van de zomer blijkt dat de situatie van Mette-Marit toch achteruit gaat. De kroonprinses zei de feestelijkheden rondom het 50-jarig jubileum van de Zweedse koning Carl Gustaf af en moest van de dokter twee weken rustig aan doen. Gelukkig lijkt er verbetering in te zitten. Mette-Marit was namelijk bij het galadiner van de Deense prins Christian en is wat vaker met Haakon op pad. 

Lees verder onder de foto.

Haakon_Mette-Marit_Ingrid Alexandra
Kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit en prinses Ingrid Alexandra arriveren voor het diner. Ingrid Alexandra draagt een galajurk van haar moeder.

"Het leven is wat rustiger geworden"

Ondanks de negatieve effecten van de ziekte probeert Mette-Marit er ook iets positiefs uit te halen. Zo krijgt ze door de ziekte meer tijd voor haarzelf. "Ik kan meer zelf beslissen over mijn dagelijkse leven en ik realiseer me hoe goed het voor mij is", vertelt ze in een interview. "Ik kan gewoon wandelen en heb meer tijd om te leven. Het leven is wat rustiger geworden."

Lees verder verder onder foto.

ANP-418407721

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--