Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mette-Marit pinkt traantje weg bij confirmatie Sverre Magnus

5 september 2020 · Leestijd 3 min

Prins Sverre Magnus van Noorwegen is zaterdagmiddag tijdens een plechtige kerkdienst in zijn woonplaats Asker bevestigd tot lidmaat van de Lutherse kerk. De 14-jarige zoon van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit deed samen met negen leeftijdsgenoten belijdenis van het geloof.

Vanwege de coronaregels kon Sverre Magnus, net als de negen andere confirmanten, slechts zestien gasten uitnodigen voor de dienst. In de kerk waren naast zijn ouders en zus prinses Ingrid Alexandra (16) ook zijn halfbroer Marius Borg Høiby en diens vriendin Juliane Snekkestad aanwezig. 

Ook voor zijn grootouders koning Harald en koningin Sonja, zijn oma Marit Tjessem, zijn tante prinses Märtha Louise en nichtje Leah Isadora, en zijn drie Noorse peetouders waren stoelen gereserveerd.

Bij binnenkomst van de confirmanten - die allemaal een wit gewaad droegen - moest kroonprinses Mette-Marit een traantje wegpinken. Haar jongste zoon Sverre Magnus, die bekend staat als de grappenmaker van de familie, toonde zijn serieuze gezicht.

Lees verder onder de foto's.

Prinses Ingrid Alexandra droeg - net als haar moeder en andere vrouwelijke familieleden - tijdens de plechtigheid traditionele Noorse klederdracht, dezelfde kleding als tijdens haar eigen geloofsbelijdenis. Zij werd vorig jaar augustus alleen bevestigd als kerklid tijdens een plechtigheid in de kapel van het Koninklijk Paleis in Oslo.

Dat de plechtigheid voor Sverre Magnus meer ingetogen was, had niet alleen met de coronapandemie te maken maar ook met zijn positie. Hoewel derde in de lijn van troonopvolging maakt de prins geen deel uit van het Koninklijk Huis en is hij ook geen 'koninklijke hoogheid.' Dat is voor zijn geboorte al zo bepaald om hem later meer vrijheid te geven.

Koningin Máxima

Koningin Máxima is peetmoeder van prins Sverre Magnus, de nu bijna 16-jarige zoon van kroonprins
Koningin Máxima is peetmoeder van prins Sverre Magnus, de nu bijna 16-jarige zoon van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit. Ze was aanwezig bij de doopplechtigheid op 4 maart 2006.

Koningin Máxima, die peettante is van prins Sverre Magnus, was door het Noorse hof ook uitgenodigd voor de confirmatie. Vanwege de reisbeperkingen en de quarantaineverplichting was het voor haar en de twee andere buitenlandse peetouders, de Griekse kroonprins Pavlos en prinses Rosario van Bulgarije, niet mogelijk om te komen.

Bij de doop van Sverre Magnus, op 4 maart 2006, was Máxima wel een van de aanwezigen. De prins woont met zijn ouders en zus op Skaugum, de residentie van het kroonprinselijk gezin in Asker. Sinds 2014 zit Sverre Magnus op de particuliere Montessorischool in Oslo. Net als zijn vader is hij gek op surfen. Ook houdt hij van skiën en fietscrossen.

Lees verder onder de foto.

Cadeaus

Na de kerkdienst ging het koninklijk gezelschap naar Skaugum. Daar volgde een fotoshoot en een diner. Op deze bijzondere dag waren er ook cadeaus voor de prins. Zo ontving hij onder meer van het Noorse parlement een kano met roeispanen. Van zowel de Noorse overheid als de gemeente Asker kreeg Sverre Magnus een kunstwerk en van de Kerk van Noorwegen kreeg hij een Bijbel in een nieuwe vertaling uit 2011.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--