10 jaar na de MH17-ramp: "Uw verdriet blijft altijd voelbaar"
Vandaag is het precies tien jaar geleden dat vlucht MH17 door een raket uit de lucht wordt geschoten boven het oosten van Oekraïne. 298 mensen komen om het leven, waaronder 196 Nederlanders. Koning Willem-Alexander is vanaf het eerste moment betrokken bij de ramp en laat de ramp niet los. "Die emoties zal ik nooit vergeten".
"Dit is fout, dit is echt fout"
De afgelopen tien jaar heeft koning Willem-Alexander de ramp met vlucht MH17 veelvuldig genoemd in zijn toespraken. Waaronder in zijn meest recente troonrede. In de podcast Door de ogen van de Koning blikt de koning terug op het moment dat hij hoorde van de ramp. “Het was een prachtdag. Ik was uitgenodigd door VDL om Netcar te openen. Het was een groot feest. In de auto terug uit Limburg kwamen de eerste berichten door op de radio. Dit is echt heel fout. MH17, co-chairing met KLM, dus heel veel Nederlanders. Een hele populaire vlucht, elke laatste stoel die er was op zo'n vlucht is gewoon ingenomen door een Nederlander. Dan weet je gewoon, dit is echt fout. Ik heb niet eens gewacht tot ik telefoon kreeg, ik ben meteen gaan bellen."
Lees verder onder de foto.
"Op dat moment heb ik de algemene secretaris gebeld van mij, de RVD en het Kabinet van de koning. Ik zei ‘ga maar even samen zitten want dit is zo verschrikkelijk wat hier gebeurd is, dit hoeven we niet eens af te wachten tot we formeel iets horen. Ga alvast maar denken wat we moeten gaan doen en wie we moeten betrekken hierbij, want dit is dramatisch’."
"Die emoties zal ik nooit vergeten"
Op 21 juli 2014 komen de nabestaanden en andere betrokkenen bijeen. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn daarbij aanwezig, en zijn diep onder de indruk. In de podcast wijdt koning Willem-Alexander hier verder over uit. "In eerste instantie kan je niet heel veel doen. Je kan alleen maar kijken vanaf welk moment je ondersteunend kan zijn. Het eerste grote moment was natuurlijk maandag in Nieuwegein. Waar alle betrokkenen bijeen kwamen. Waar de eerste briefings gegeven werden ook, vanuit het kabinet, vanuit NCTV, vanuit andere mensen. Dat was ontzettend emotioneel. Heel rauw ook. Die emoties die daar door de zaal vlogen, die zal ik nooit vergeten."
Lees verder onder de foto.
"Wij zijn diep geraakt"
Na afloop houdt de koning een toespraak waarin hij deelt dat hij en de koningin "diep geraakt zijn door de schrijnende en persoonlijke verhalen van mensen die dierbaren hebben verloren. Mensen wier leven in scherven ligt. Hun verdriet, hun onmacht en hun wanhoop snijden ons door de ziel." De koning concludeert dat het verdriet immens is en dat "het enige dat wij vandaag konden doen, bij hen zijn is en luisteren naar hun verhaal. Mijn vrouw en ik leven mee met alle getroffenen die in rouw zijn gedompeld. In gedachten zijn wij bij hen, dat geldt evenzeer voor mijn moeder en de overige leden van mijn familie die zich in deze donkere dagen extra nauw met het land verbonden voelen. Deze vreselijke ramp heeft een diepe wond geslagen in onze samenleving. Het litteken zal zichtbaar en voelbaar blijven tot in lengte van jaren."
Lees verder onder de foto.
Op 23 juli is er een bijzondere ceremonie in Eindhoven. De eerste lichamen van de slachtoffers komen aan op Nederlandse grond en worden in een rouwstoet richting Hilversum gereden. Een indrukwekkende colonne die wereldwijd indruk maakt. Koning Willem-Alexander blikt ook terug op de ceremonie in Eindhoven, twee dagen na de bijeenkomst in Nieuwegein. "Het was ook een heel raar moment. Want een meter of 20, 30 naast ons zaten alle nabestaanden. Wij zaten daar op dat officiële rijtje. We hadden net twee dagen ervoor deze mensen geprobeerd te ondersteunen, vastgehouden en ineens was er geen fysiek contact meer mogelijk. Er was afstand. Toen heb ik gewoon tegen Máxima gezegd: we buigen naar ze. Vanaf hier."
Lees verder onder de foto.
In 2017 vertelt koning Willem-Alexander in een interview ter ere van zijn 50ste verjaardag ook over de ramp. De koning probeert de nabestaanden kort na de ramp steun te geven. "Dit was een jaar nadat mijn broer was overleden, bijna een jaar daarna. Ze zeiden: jij hebt ook een broer verloren in een ongeluk, dus jij weet wat het betekent. Dat betekent dat je vertrouwd wordt", aldus de koning, die in het interview aangeeft het verdriet te begrijpen.
"Uw verdriet blijft altijd voelbaar"
In 2022 worden de drie verdachten veroordeeld voor hun daden. Na de uitspraak reageert het koninklijk paar op social media met een statement. "Nu de rechtbank uitspraak heeft gedaan in het MH17-proces, zijn wij in gedachten bij alle nabestaanden van de slachtoffers. Uw verdriet blijft altijd voelbaar. Wij wensen u toe dat deze mijlpaal u enige ruimte geeft om het verlies van uw dierbaren te verwerken."
Meer lezen over de MH17-ramp? Ruth verliest haar broer bij de ramp en vertelt haar verhaal aan Ik Mis Je, een programma van de EO.
Foto's: ANP
Geschreven door
Renée Prenger